Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Logowanie ale inne niż myślicie ! Pomocy !
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
suchyw
Witam

Poszukuje przykładu skryptu (bo sam musze napisac swój) na logowanie oparte na cookies. Problem polega na tym iż system logowania nie może mieć struktury: tabela mysql z user i haslo. Strona zabezpieczona haslem bedzie dostepna tylko dla 20 osob. Chce zeby na początku użytkownik musiał podać tylko "hasło" (bez nazwy "user"). Byłyby tylko 2 hasła : 1 dla użytkownika a drugie dla administratora. Każda z tych 20 osób wpisuje w przeglądarce adres strony podaje hasło i się loguje do zabezpieczonej strony, a jeżeli zostanie podane hasło administratora to logwanie jest do pulpitu administratora (gdzie można np. zmienic hasla). Niby nic wielkiego. Ale zastanawiam się co się stanie gdy jeden z tych 20 użytkowników będzie zalogowany i w tym samym czasie inny użytkownik będzie chciał się zalogować (bo przecież dla nich obu jest jedno hasło). Czyli czy 2 i więcej osób mogą sie zalogować w tym samym czasie na to samo hasło na innych komputerach (jest to siec lokalna, każdy ma swój IP). Przypominam że to ma być oparte na cookies (taki wymóg:-))

Pozdrawiam i prosiłbym o jakieś linki lub przykłady skryptów. Mam nadzieję że mi ktoś pomoże, bo mam mało czasu na sklecenie tego skryptu.
scanner
Sesje.
W ogóle to ja nie rozumiem, z czym masz problem...
Zepco
A dlaczego nie mogliby zalogować się na to samo hasło?
I tak jak napisał Scanner, użyj do tego celu sesji, a hasła przechowuj w pliku w jakiejś wygodnej do odczytu formie, najlepiej zaszyfrowane (np. MD5).
spenalzo
Podpowiedź:
jeżeli to ma być tylko 20 użytkowników to hasła zapisz sobie jako plik php, np.

hasla.php
[php:1:878a9b21a7]<?php
$hasla=array("ksywa1"=>"haslo",
"ksywa2"=>"haslo",
"ksywa13"=>"haslo",
"ksywa16"=>"haslo",
"ksywa20"=>"haslo"
);
?>[/php:1:878a9b21a7]

Update takiego pliku z poziomu php też nie by był wielkim problemem, np.
[php:1:878a9b21a7]<?php
$file=fopen("hasla.php","w");
fwrite($file,'<?phpn$hasla=array("ksywa1"=>"haslo", nt"ksywa2"=>"haslo", nt"ksywa3"=>"haslo"n);n?>');
?>[/php:1:878a9b21a7]
czy jakoś tak smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.