Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zliczanie wartości pól formularza
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
czachor
Witam,
mam problem ze skryptem zliczającym wartości pól formularza. Chcę, żeby w polu 'total_votes' pojawiła się suma liczb z pozostałych pól.

Po wczytaniu strony suma jest dobra, ale przy zmienianiu liczb liczenie na bieżąco wywala się.

Będę wdzięczny za pomoc...

1.  
  2. <script type="text/javascript">
  3.  
  4. function countTotalVotes()
  5. {
  6. var x=document.getElementById("editPollResults");
  7. var n=0;
  8.  
  9. for (var i=0; i<x.length; i++)
  10. {
  11. n = n+parseInt(x.elements[i].value);
  12. };
  13. document.getElementById("total_votes").value = n;
  14. }
  15.  
  16. </head>
  17. <form name="editPollResults" id="editPollResults" action="<?php echo $_SERVER['PHP_SELF']; ?>" method="post">
  18.  
  19.  
  20. <input type="text" size="3" onkeypress="countTotalVotes();" name="option_id[4]" value="25" /><br />
  21. <input type="text" size="3" onkeypress="countTotalVotes();" name="option_id[11]" value="15" /><br />
  22. <input type="text" size="3" onkeypress="countTotalVotes();" name="option_id[15]" value="10" /><br />
  23.  
  24.  
  25. <input type="button" id="total_votes" name="total_votes" />
  26.  
  27. </form>
  28.  
  29. </body>
  30. </html>
Cezar708
zamiast

Kod
onkeypress="countTotalVotes();"

spróbuj

Kod
onchange="countTotalVotes();"

onKeyPress jest wywolany w momencie gdy klikniesz na pole (czyli przed zmiana pola) onChange jest wywolane wtedy gdy zmieni sie zawartosc pola, a chyba tego potrzebujesz
czachor
początkowo używałem onchange(), ale wtedy zliczało mi dopiero jak zabrałem focus z tego pola, a jak mam onkeypress(), to zlicza w momencie wpisywania jakiejś wartości, a to mi bardziej odpowiada. Tak też wynika ze strony w3c.

Kurcze, ale faktycznie masz rację, na onchange() zlicza poprawnie.

A jak zrobić to przy pomocy onkeypress()?

---edit2:

Temat nieaktualny, użyłem onkeyup() i wszystko zlicza poprawnie. Widocznie onkeypressed() ma trochę inny mechanizm niż mi się wydawało.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.