Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Co tu robię źle ? :(
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Setesh
Chciałem pokolorować na zielono całą linijkę od znaków "//" do znaku końca linii i... zastanawiam się co źle zrobiłem bo mi wywala błąd sad.gif

1. <?php
  2. $Zawartosc = preg_replace( '///(|(.*?[^]))n/', '<font color="#0000CC">//$1n</font>',  $Zawartosc);
  3. ?>

Błąd wywala mi taki :

Cytat
Warning: preg_replace() [function.preg-replace]: Unknown modifier '/' in c:\www\szablon\include\funkcje\funkcje.php on line 152

Co więc robię źle ? sad.gif
barat
  1. <?php
  2. '<font color="#0000CC">//'.$1.'n</font>'
  3. ?>

?
Setesh
jakoś to nic nie pomogło sad.gif

Teoretycznie powinno zadziałać ale wywala mi nadal błąd i nie wiem jak to poprawić sad.gif

Nie ma to jak początki nauki z wyrażeniami !regularnymi sad.gif
Kicok
Treść wyrażenia regularnego preg_* musi być ograniczona jakimś wybranym przez ciebie znakiem (u ciebie jest to /), np:
  1. <?php
  2.  
  3. preg_match( '/TREŚĆ_WYRAŻENIA/' );
  4. preg_match( '#TREŚĆ_WYRAŻENIA#' );
  5. preg_match( '!TREŚĆ_WYRAŻENIA!MODYFIKATORY' );
  6.  
  7. ?>

Jeśli w treści wyrażenia regularnego chcesz użyć znaku, który użyłeś już do tego "ograniczenia", to musisz umieścić przed nim znak ucieczki: \:
  1. <?php
  2.  
  3. preg_match( '/texttext/text.*blee/sss/' );
  4.  
  5. ?>

Jak już się z tym uporasz, to będzie ci jeszcze wywalało błąd o niedomkniętej klasie znaków. To też ma coś wspólnego ze znakami ucieczki ;]
sniezny_wilk
Znalazłem trochę ciekawych skryptów w manualu pod hasłem highlight_string. Od odpowiedzi gościa o mailu: "m dot lebkowski+phpnet at gmail dot com", zaczynają się przydatne dla Ciebie rzeczy.. poczytaj co tam napisali, na pewno coś się znajdzie.
Setesh
juz to czytalem o highlight ale chce sam napisac cos takiego tylko nie wiem jak poradzic sobie z komentarzem jedno linijkowym typu

// a to za znakami // to komentarz az do znaku konca lini
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.