Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]instalacja
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
KolegS
mam pewien problem z instalacją zainstalowałem sobie apache 2.2.4 i on działa poprawnie potem rozpakowałem sobie php 5.2.3 i niby ma być wszystko ok ale jednak coś nie chodzi
http://eriz.pc-inside.org/weblog/instalacj...dows-xp-87.html zrobiłem wszystko co jest tutaj napisane i jak napisałem dokument z taką treścią
  1. <?php
  2. ?>
i jakoś nic się nie wyświetla
strife
Nic się nie wyświetla nawet w źródle? Na wortalu jest artykuł o instalacji apache + php + mysql. Możesz również skorzystać z gotowców jak wamp server.

Pozdrawiam.
KolegS
gotowca mam jednego zainstalowanego ale ja chcę wszystko sam zrobić i jak otwieram to to mam białą kartkę choć mogłoby się wydawać że powinien albo wyświetlić tą komendę albo napisać ten tekst
strife
Cytat(KolegS @ 2.06.2007, 09:03:32 ) *
gotowca mam jednego zainstalowanego ale ja chcę wszystko sam zrobić i jak otwieram to to mam białą kartkę choć mogłoby się wydawać że powinien albo wyświetlić tą komendę albo napisać ten tekst

Powtarzam, napisz co masz w źródle, - nie co Ci się wyświetla, bo być może nie masz dodanych plików z rozszerzeniem .php do konfiguracji serwera.

Pozdrawiam.
KolegS
chodzi ci o plik który ma się wyświetlać?
  1. <?php
  2. ?>

tak wygląda ten plik

a w konfiguracji apache dodałem tylko takie linijki
Kod
LoadModule php5_module "bin/php5apache2_2.dll"
AddType application/x-httpd-php .php
PHPIniDir "C:/windows"

no i jeszcze to żeby odpalał index.php
Kod
DirectoryIndex index.html index.htm default.html default.htm index.php

wiecie co zauważyłem coś jeszcze dziwnego a mianowicie jak odpalam apache service monitor to na dole na pasku jest napisane coś takiego:
"Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.3"
phpion
Pewnie masz ten sam problem co ja. Chciałem zainstalować PHP 5.2.2 w miejsce 5.2.0 ale też nic mi się nie wyświetlało w przeglądarce. Gdy pokazałem źródło wygenerowanej (pustej) strony (i pewnie o to chodziło strife'owi winksmiley.jpg) w nim również nic nie było. Wróciłem do 5.2.0 i na tych samych konfigach (php.ini + httpd.conf) wszystko śmiga. Nie wiem za bardzo o co może chodzić...
KolegS
a nie u mnie w źródle jest wszystko ok a mianowicie wygląda to tak
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. ?>

a i ja próbuje zainstalować pierwszy raz sobie php prędzej korzystałem z webserva ale stwierdziłem że lepiej jest wszystko samemu zrobić bo wtedy sam wybierasz co ma być zainstalowane a tak masz kupe śmieci
mike
~KolegS ściągnij sobie instalator. Będziesz miał ładny wizard, klikniesz kilka razy i samo się wszystko zrobi.
Po co sam sobie problemy stwarzasz?
phpion
Ja właśnie instalowałem poprzez instalator...

[+] edit
A ja dzisiaj jadłem obiad. Co Twoja wypowiedź
wnosi do tematu ?
---
~strife

@strife - może przeczytałbyś moją poprzednią wypowiedź? Wnosi tyle, że pomimo skorzystania z instalatora również mam białą stronę.

Właśnie ściągnąłem i zainstalowałem wersję 5.2.3 (@strife -> z instalatora) i nadal to samo :| nawet jeśli w pliku test.php mam statyczny tekst htmlowy "lalala" to kompletnie nic się nie wyświetla. Biała strona :| Jakieś pomysły?
KolegS
phpion.com miał rację co do tego że to z instalki coś nie chodzi, a mianowicie instaluje sobie apache 2.2.4 lecę przez instalkę klikając NEXT podając potem localhost i jak dobiega do końca to odpalam w przeglądarce localhost i jest napisane "It works!"

No więc skoro wszystko działa to odpalam instlkę php. Lece przez nią wybieram jaki serwer podaje gdzie znajduje się plik konfiguracyjny i niby wszystko ok dochodzi do końca. No więc znów odpalam firefoxa i wklepuje localhost i znów wyświetla się ten sam napis "It works!"

Więc skoro to działa to sprawdzę jak z php. Tworze dokument index.html a w nim
  1. <?php
  2. phpjnfo();
  3. ?>

odpalam to i niestety nic się nie pokazuje, ale w źródle jest zapisany ten kod.

Jeśli moglibyście mi pomóc to bym prosił
mike
Cytat
Tworze dokument index.html a w nim (...)

Gości pomyśl trochę. A jak nic z tego nie wyjdzie to trzepnij głową w kaloryfer i pomysl raz jeszcze.
Skrypty PHP są w plikach .phpexclamation.gif!
KolegS
chyba od zawsze byłem jestem i będę idiotą
czemu ja pomyśleć nie umiem??
dzięki już wszystko ok
Sorry że jestem taki zielony ale jak miałem inny serwerk to tam działało równie dobrze jak sobie to umieszczałem w plikach html jeszcze raz dzięki
phpion
Hmmm i działają Ci skrypty php? phpinfo() pokazuje konfigurację PHP? Bo mi za Chiny nie chce pokazać :/ ani wyświetlić w przeglądarce ani tymbardziej wykonać.
KolegS
no jasne że działają z waszą pomocą nie ma innego wyboru nawet jakby coś było źle to by działało

ale teraz mam inny problem czy wie ktoś co muszę zrobić aby mi zaczęło mysql działać
zrobiłem tak zainstalowałem mysql5 i w pliku konfiguracyjnym usunąłem ; przed
Kod
extension=php_mysql.dll
extension=php_mysqli.dll

i jak sobie wgrałem phpmyadmin to wypisuje mi takie coś
Kod
nie udało się załadować modułu mysql,<br />proszę sprawdzić konfigurację PHP - Dokumentacja

co mam z tym zrobić ?
mike
Cytat(KolegS @ 4.06.2007, 15:36:53 ) *
co mam z tym zrobić ?
Skopiuj plik libmysql.dll (znajdziesz go w paczce z PHP) do folderu bin/ Apache'a.
phpion
Ja również niejako sobie poradziłem. Okazało się, że moje problemy były wynikiem instalacji wszystkich rozszerzeń dostępnych w instalatorze. Aktualnie wybrałem te najbardziej mi potrzebne i wszystko działa poprawnie. Swoją drogą chyba lekka kupka, że wybór pełnej instalacji powoduje problemy...
KolegS
dobra wgrałem ten pliczek ale dlaczego nadal używając funkcji phpinfo() nie pokazuje nic o mysql i dlaczego mimo tego że konfiguruje phpmyadmin to nie chce działać
phpion
  1. <?php
  2. $sql = mysql_connect('host', 'uzytkownik', 'haslo') or die('Nie można się połączyć: ' . mysql_error());
  3. ?>

Co wyświetli Ci taki skrypt? Czyżby call to undefined function mysql_connect()? Jeśli tak, to musisz ściągnąć paczuszkę z 2 plikami dll, które wrzucasz do C:\Windows\System32 i wtedy wszystko śmiga. Link do tego pliku (określony coś a'la 'mysql dla php 5.2') znalazłem na php.net ale teraz nie pamiętam gdzie. Jak coś to mam tą paczuszkę na dysku to wrzucę na serwer i sobie ściągniesz.
KolegS
a nie nie nic nie wypisuje ten skrypt ale mi się wydaje że coś źle konfiguruje phpmyadmin i nie wiem co to jest jakby ktoś mógł mi to dość szczegółowo omówić to byłbym wdzięczny
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.