Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Zabezpieczenie polączenia z baza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dma3
Jak zabezpieczyc polaczenie z baza w PHP ? chodzi o to by ktos nie uzyskal nazwy servera, loginu i hasla do bazy i sobei nie pobuszowal ...
threecolors
umiesc plik zawierajacy te informacje w katalogu do ktorego nie ma dostepu z przegladarki
dma3
i to wystarcza questionmark.gif - juz nie dostanie sie do bazy ?

przeciez jak zabezpiecze katalog - to jak wpisze nazwe plik to i tak bedzie ja znal - potem include na swoj server i ma hasla ;/
threecolors
masz pewnie katalog public_html w ktorym sa pliki ze strona a plik z danymi do bazy masz dac w katalogu nadrzednym do tego i tam juz nie ma dostapu z przegladarki. To utrudnia dostep do tych danych jednak czy sa one calkowicie bezpieczne to nie wiem smile.gif
mild
Przecież wystarczy, że dane masz w zmiennych php np w config.php. Nie da się ich wyciągnąć w żaden sposób. No.. chyba, że udostępniasz wszystko przez ftp tongue.gif

Sorry jeśli nie o to chodziło, ale właśnie wróciłem z imprezy tongue.gif
dma3
  1. <?php
  2. $query = 'update `uzytkownicy` set `pole`="'.$dane.'" where `id`="'.$id.'";';
  3. ?>

czy taki sposob zapisu zapytania SQL - broni przed sql injection ?
Black-Berry
Takie coś napewno nie, ale nie licz na to że ktoś na tym forum opowie na pytania związane z SQL injection. Odnoszę wrażenie że nikt nic nie wie na ten temat (łacznie ze mną)
smile.gif
dma3
wyczytalem ze jednak taki zapis powiien pomoc - szukam potwierdzenia smile.gif
Black-Berry
To jak się dowiesz czegoś więcej to daj znać smile.gif
bełdzio
Cytat(dma3 @ 10.06.2007, 13:27:06 ) *
  1. <?php
  2. $query = 'update `uzytkownicy` set `pole`="'.$dane.'" where `id`="'.$id.'";';
  3. ?>

czy taki sposob zapisu zapytania SQL - broni przed sql injection ?

1. zależy jaki serwer DB
2. czemu miałby chronić? jeśli nie filtrujesz zawartości zmiennej to co ochroni kod przez SQL Injection?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.