Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie sql, prosze pomocy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
czesio159
Witam wszystkich i od razu mam prośbę, musze zrobić na jutro jakiś mały śmieszny projekt na bazy danych, wymyśliłem sobie że zrobie baze danych wypożyczalni filmów, niby wszystko co chciałem mam zrobine ale mam problem z jednym zapytaniem, mam nadzieje że ktoś da rade, ok może nie będe sięrozpisywał a przejde od razu do sedna:

otóż, to zapytanie ma dotyczyć dwóch tabel, to ich struktóra i id razu relacja;]

wedlóg mojego "genialnego" pomysłu miało to wyglądać tak że w tabeli wypożyczenia wpisywało się id filmu wypożyczanego, id klienta, data to miała być data pożyczenia a dataZWOTU to miała być datat zwrotu:)), jeśli dataZWROTU była wypełniona oznaczało to że film jest oddany, mój problem polega na tym żeby zrobić, tudzież napisać zapytanie które wyświetli filmy, które są aktualnie dostępne w wypożyczalni, czyli te których id nie ma w tabeli wypożyczenia lub te które są, ale są już oddane, mam nadzieje że moje pytanie jest zrozumiałe, bardzo prosze o pomoc, mam to zrobić na jutro, POMOCY, ważą się losy mojego zaliczenia smile.gif))
JaRoPHP
Zapytanie MySQL-a (bez polskich znaków; nie testowane - mam nadzieję, że jak nie będzie działać, to chociaż naprowadzi Cię na rozwiązanie).
  1. SELECT f.idFilmu, f.Tytul
  2. FROM filmy AS f
  3. LEFT JOIN wypozyczenia AS w ON (f.idFilmu = w.idFilmu)
  4. WHERE w.idFilmu IS NULL OR w.dataZwrotu IS NOT NULL

Cytat
ważą się losy mojego zaliczenia

Było się trzeba uczyć na zajęciach...
czesio159
NO wielkie dzięki, ale nie do końca działa tak jak chciałem, wyrzuca mi okienko w którym trzeba podać wartość parametru f.idFilmu, czyli pewnie wpisać jakiś tytuł, a ja chciałem i prosiłbym o takie coś co wyświetla od razu tabelke z dotępnymi filmami;]
mike
Cytat(czesio159 @ 10.06.2007, 09:25:26 ) *
(...) musze zrobić na jutro jakiś mały śmieszny projekt na bazy danych (...)
To rób. Co nas to obchodzi.

Pamiętaj: na forum.php.pl prac domowych za leni nie odrabiamy.
Miałeś cały semestr żeby się uczyć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.