Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zestawik PC AM2 Athlon64
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
tiraeth
Witam,

kolega planuje sobie kupić kompa stacjonarnego (aktualnie ma notebooka). Poszukaliśmy razem i znalazłem taki zestaw:

Arest Computers Wrocław:
Kod
Procesor        AMD ATHLON 64 3500+ BOX / S- AM2                                                239
Plyta glowna    ASUS M2N 1394 - nForce 430, SATA II, DDR 2, PCI-Ex, S-AM2                       245
Pamiec RAM      KINGSTON DDR2 1024 MB / 667, CL5                                                115
Dysk Twardy     WD 120 GB, 8 MB, SATA II - WD1200JS                                             165
Karta Graficzna PCIex SAPPHIRE X550 ADV 256 MB, 128 bit - BOX                                    185
Nagrywarka DVD  LITEON SH-16A7S - 16x DVDRW DL, OEM, SATA, czarna                               115
Obudowa         TRACER COBRA ECCONO TRO-212 - 400 W, PFC, srebrno-czarny                        129
FDD             3.5" ALPS, srebrny                                                               22
Klawiatura      TRACER TRK-18 MUT Ultra Touch - PS/2, Multimedia, srebrno-grafitowy              29
Mysz            LOGITECH B85 - optyczna, PS/2, USB, srebrno-czarny                               50
Wentylator      PENTAGRAM Freezone NXC-100 AlCu                                                  53
Panel LCD       BENQ FP73GS - 17", 5 ms, 1000:1, 300 cd/m2, DVI, srebrno-czarny                 585
Glosniki        CREATIVE SBS 380 - 2.1, 12 W, czarny                                             77
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Suma brutto:   2009zl

Chciałbym się dowiedzieć czy taki zestaw do siebie pasuje smile.gif Czy wszystkie komponenty będą współgrać.

To jest moje pierwsze podejście do zestawienia wszystkich podzespołów tongue.gif Nie wiem czy mi wyszło, jeżeli nie to nie bić i nie krzyczeć smile.gif

Jeżeli ktoś ma lepszą propozycję, która (wraz z monitorem i peryferiami) nie przekracza 2200 to możecie napisać smile.gif

Pozdrawiam, tiraeth
sztosz
Intel Core2 Duo E4300 1.8GHz wydajnością może pobić całą konkurencję (a kręci się jak marzenie) koszt? ~450 zł + płyta ~400 zł. 400 zł więcej, ale naprawdę warte tych pieniędzy. C2D to skok wydajnościowy na miarę Pentium III. FDD? Po jaką cholerę? winksmiley.jpg

Tak patrzę że bardzo oszczędny ten składak :| w takim segmencie jest zawsze najciężej doradzić.

Napisz może czego oczekujesz od kompa, jakich będziesz programów używał (to znaczy nie ty tylko kolega). Tak łatwiej zbudować odpowiedniego kompa.
hwao
Do programowania w php i photoshopa wystarczy.

Z grami może być już różnie.

Ps. też bym poparł wybór bardziej w stronę INTEL'a, ale musisz wtedy liczyć około +500zł do ceny. A i jeszcze jedna ważna rzeczy, na pewno będziesz miał większe problemy na Linuksie, niż z kartą nVidii smile.gif
tiraeth
Właśnie doszedłem do wniosku, że jako kartę (chyba) zaproponuję mu PCIex ASUS GF 7300 za ok 200zł. Odnośnie proca to zostaniemy przy Athlonie, inny kolega ma (chyba) takie same CPU i kręci się dobrze.

Komp będzie raczej sprzętem uniwersalnym, tzn.:
- gry komputerowe (cześciowo pozycje z ubiegłego roku, i pewnie SC2 jak wyjdzie będzie chciał potestować)
- grafika komputerowa i strony internetowe
- filmy DIVX i DVD

Budżet faktycznie ma ograniczony, no ale tyle udało mu się uzbierać na 18-stkę (pomijajac koszty imprezy jakie poniósł pewnej majowej nocy winksmiley.jpg ). Z drugiej strony tutaj nie ma co mówić o wymianie sprzętu, bo to będzie jego pierwszy stacjonarny pecet - tak jak mówiłem narazie ma laptopa - więc i koszty lekko wzrastają o cenę monitora, głośników i peryferiów tongue.gif
Ludvik
Mimo, że teraz siedzę na AMD, to bym kupił C2D... Jak dostaniesz porządną sztukę, to po podkręceniu będzie szaleństwo tongue.gif Zawsze można kupić selekta, który jest ciut droższy, ale za to pewny. Tylko to nie te pieniądze niestety.
Jabol
Dodałbym drugie giga do pamięci. Nawet kosztem procesora. Nie musi być chyba też Kingstone, ale w sumie to najpewniejsze. Dalej napisz lepiej jaki chipset jest na tej grafice. Wyrzuć FDD, zawsze 20zł się zoszczędzi, a można sobie np microfon dokupić do skype. I nie widzę karty dzwiękowej, wbudowana? Jeżeli tak to nie kupuj głośników za więcej jak 50zł.
tiraeth
Jabol: Pewnie dźwiękówkę sobie kupi (wszak Creative SB Live! 5.1 już po 30-40 dyszki można z drugiej ręki mieć - a karta jest imho b. dobra - sam mam).

FDD może i faktycznie nie potrzebne, ale nigdy nie wiadomo winksmiley.jpg Zawsze można używkę za 10 zeta wziąć i też będzie git smile.gif

Nie piszcie już, że lepiej +500zł i C2D bo nie ma tych +500zł winksmiley.jpg Budżet wystarczająco duży jak na licealistę winksmiley.jpg
Jabol
I rzeczywiście tak myślę, że jakiś dwurdzeniowy procesor to byłoby dobre. W sumie multiprocessing to dzisiaj coraz ważniejsza kwestia. Skoro nie c2d (albo c2q tongue.gif), to może jakiś Turion X2? Czy też one są tylko mobilne? Nie jestem w temacie obeznany, ale jakby AMD udostępniał jakieś dwurdzeniowe procesory w podobnej cenie, chociażby 2x słabsze, to wziąłbym. Bo w sumie i tak rzadko się zdarza, że jedna aplikacja zjada cały procesor. Pewno gry też coraz częścię będą wykorzystywały multiprocessing... Ale tak to konfiguracja i tak jest potwornie mocna w gruncie rzeczy... Tylko niech się liczy kolega, że będzie musiał kiedyś dokupić ramu.
Turgon
Jabol: Tyle RAMu spokojnie wystarcza biggrin.gif Ja mam 2,5GB tongue.gif I jakoś mam go aż za dużo. Nigdy praktycznie nie wykorzystuje drugą kość Gigową tongue.gif (Na blogu mam opisaną dokładniej konf. Jak chcesz lookaj. ) Dla mnie 1GB to konfiguracja wystarczająca w 100%
Mam sporo słabszego kompa, a kilka lat temu dałem około tyle tongue.gif Więc ja tam brałbym i bardziej liczył się ze zmianą panelu za jakiś czas. Taki monitor to dupa po prostu... Będą oczy bolały. Kiedyś jaja też się zaczną.
Jabol
Akurat LCD to i tak dobrze. Zależy też jaki system chce na tym położyć. Visty nie używam, ale czytałem, że potrzebuje pamięci bez końca (taki 1GB to dla systemu operacyjnego tylko). W sumie na filmy nie trzeba wiele, ale do gier się przyda sporo ramu (niektóre mają minimalnie wymagane 1GB, a wszyscy wiemy co oznacza minimalnie wymagane). Osobiście używam komputera jako stacje deweloperską i jedno IDE + jakiś serwer + inny serwer + jakiś debugger + jakaś kompilacja w tle i wiem jak szybko zasoby znikają. Co prawda kolega tak tego używał nie będzie, niemniej jednak jakaś gra + muza w tle (a pewnie nie będzie tak jak ja używał mpd, którego praktycznie nie ma, tylko jakiegoś potworka) + jakieś ściąganie (np. Bittorrent, oczywiście tylko legalne programy!) + dajmy na to jeszcze będzie raz na jakiś czas szło indeksowanie systemu plików w tle i też nawet nie zauważy kiedy mu zeżre to. Także zostałbym spokojnie np. przy procesorze 3GHz, a dokupił drugiego Giga ramu. A swoją drogą jak masz za dużo to mi podeślij, np. te 512, żebyś miał równo winksmiley.jpg... a nie, zapomniałem, nie mam wolnego slota ;P.

Pozdrawiam

Cytat(Turgon @ 15.06.2007, 21:03:52 ) *
Będą oczy bolały. Kiedyś jaja też (...) zaczną.
tongue.gif
Turgon
Cytat
Akurat LCD to i tak dobrze. Zależy też jaki system chce na tym położyć. Visty nie używam, ale czytałem, że potrzebuje pamięci bez końca (taki 1GB to dla systemu operacyjnego tylko). W sumie na filmy nie trzeba wiele, ale do gier się przyda sporo ramu (niektóre mają minimalnie wymagane 1GB, a wszyscy wiemy co oznacza minimalnie wymagane). Osobiście używam komputera jako stacje deweloperską i jedno IDE + jakiś serwer + inny serwer + jakiś debugger + jakaś kompilacja w tle i wiem jak szybko zasoby znikają. Co prawda kolega tak tego używał nie będzie, niemniej jednak jakaś gra + muza w tle (a pewnie nie będzie tak jak ja używał mpd, którego praktycznie nie ma, tylko jakiegoś potworka) + jakieś ściąganie (np. Bittorrent, oczywiście tylko legalne programy!) + dajmy na to jeszcze będzie raz na jakiś czas szło indeksowanie systemu plików w tle i też nawet nie zauważy kiedy mu zeżre to. Także zostałbym spokojnie np. przy procesorze 3GHz, a dokupił drugiego Giga ramu. A swoją drogą jak masz za dużo to mi podeślij, np. te 512, żebyś miał równo winksmiley.jpg... a nie, zapomniałem, nie mam wolnego slota ;P.

Pozdrawiam

Cytat

Będą oczy bolały. Kiedyś jaja też (...) zaczną.
tongue.gif

No, a co myślisz tongue.gif Balls znaczą też gałki oczne tongue.gif Wg mojego słownika ofcourse tongue.gif I też kolega tutaj dowodzi, jak ważny jest monitor biggrin.gif

Z resztą Jabol, mi bardziej mocy proca brakuje tongue.gif Muszę też zamienić slotami pamięci tongue.gif Na pierwsze pójdą te Kingstony tongue.gif są lepszej klasy i większe oraz szybsze tongue.gif
tiraeth
Jeżeli zdecydujemy się na AMD Athlon X2, to będzie dwurdzeniowy smile.gif

Dzięki za wszystkie porady, co do monitora, to przy takim budżecie ciężko wybrać coś dobrego winksmiley.jpg Aczkolwiek BENQ nie jest jakąś badziewną firmy, to gdybym miał wybierać (i dołożyć), to wziąłbym Eeyama lub LG smile.gif
Turgon
Benq'u może być na początek. Potem polecam poszukać czegoś lepszego. Najlepiej pochodzić po sklepach i pooglądać =] (w przypadku mojego parametry i firma powiedziały mi - tylko brać biggrin.gif)
Jabol
@sztos:Linux SMP How-To

Linux i MP

@tiraeth: Twój problem i tak już chyba skończony, so why care? // (zapomniałem, że jesteś modem;) ), dzięki
tiraeth
Cytat
@tiraeth: Twój problem i tak już chyba skończony, so why care?

Jabol, jaki problem smile.gif ?

Zaraz wydzielę posty o wielowątkowości smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.