Na podstawie lektury forum zrobiłem prostą bazę z dwoma tabelami. Aby dodawać do tabeli nowe rekordy zrobiłem formularz o nazwie form_dodaj_miasto.php wykorzystujący
Kod
form action="dodaj_miasto.php" method="post"
a tu pliczek dodaj_miasto.php
<?php $_POST['miasto_id'] = $miasto_id; $_POST['woj_id'] = $woj_id; $_POST['nazwa'] = $nazwa; $_POST['uwagi'] = $uwagi; $zapytanie = "INSERT INTO miasta (miasto_id, woj_id, nazwa, uwagi) VALUES ('$miasto_id', '$woj_id', '$nazwa', '$uwagi')"; ?>
Dodawanie rokordów działa ale po dodaniu nowego rekordu poprzez submit wyświetlana jest w oknie przeglądarki "czysta strona", chciałbym aby po dodaniu rekordu wyświetliła się strona z zawartością ostatnich np. 20 rekordów. Zrobiłem więc pliczek view_miasta.php :
include('inc_krasnal.php'); echo '<p><h2>Oto lista rekordów w tabeli:</h2></p>'; ?> <table width="781" height="46" border="1" class"table_decoration"> <tr> <td width="8"><div align="center">Id miasta</div></td> <td width="5"><div align="center">Id województwa</div></td> <td width="60"><div align="center">Miasto</div></td> <td width="92"><div align="center">Uwagi</div></td> </tr> <tr> <?php { }
W "ncludowanym" pliku przy pomocy "LIMIT" ustawiam sobie ilość wyświetlanych rekordów. Jednak tu też mam problem bo chcąc wyświetlić np ostatnich 20 rekordów z tabeli zawierającej 50, wyświetla mi w tabelce tak:
50
49
48 itd. a chciałbym żebym miał wynik w postaci:
...
48
49
50
Nie wiem jak to zrobić.
Nie wiem też jak połączyć form_dodaj_miasto.php z view_miasta.php, abym po dodaniu submitem nowego rekordu otrzymywał nie czystą stronę a tę view_miasta.php.
Mam nadzieję że komuś z forumowiczów będzie się chciało dobrnąć do końca tego posta i udzielić odpowiedzi.
Pozdrawiam