Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formularz w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
daniel111
Konkretnie chodzi mi o coś takiego:

Mam listę rekordów. Obok każdego jest checkbox i przycisk szczegóły. Pod spodem mam guzik kasuj zaznaczone.
Ma te spełniać dwie funkcje:
1. Użytkownik może zaznaczyć interesujące go rekordy i kliknąc przycisk kasuj - i kasować zaznaczone rekordy.
2. Użytkownik może kliknąć na przycisk obok danego rekordu żeby otworzyło mu się okienko ze szczegółami.

I trzeba to tak zrobić, żeby całość była formularzem - dla checkboxa i żeby każdy rekord był też formularzem - dla przycisku.

I teraz pytanie. Czy to zadziała, a może ktoś ma inny pomysł na rozwiązanie tego?
Al
Prościej ujać wszystko w form i napisac procedurę, która usuwa zaznaczone rekordy. W samym html tego nie zrobisz.
FiDO
Robisz tylko jeden form.. ten z chechboxami, a przycisk "szczegoly" to zwykly <input type="button" ... z odpowiednim zdarzeniem onclick.
daniel111
ok, a możesz mi powiedzieć jak miało by wyglądać to odpowiednie zdarzenie onclick? W jaki sposób java może przesłać mi dame rekordu to okna?
FiDO
Oczywiscie...
podczas generowania tabelki rekordow generujesz sobie kod tego inputa, wg schematu:
[xml:1:f5699746d0]<input type="button" value="Pokaż szczegóły" onclick="window.open('szczegoly.php?id=[tu_id_konkretnego_rekordu]','Szczegoly')" />[/xml:1:f5699746d0]

Nastepnie w pliku szczegoly.php masz w $_GET['id'] id rekordu, wiec wyciagasz z bazy wszystkie dane z tego id i wyswietlasz jak tam sobie chcesz..
daniel111
OK. To zapewne działa. Ale czy użytkownik nie jest w stanie sam zmienić w adresie id? Ja myślałem, żeby wszystko przesyłać dla bezpieczeństwa postem.[/code]
FiDO
Ale co z tego, ze zmieni id w url'u?? Najwyzej otrzyma szczegoly innego rekordu... Nic zlego sie nie stanie...

Pozatym mozesz dla "utrudnienia" otworzyc okno bez paska adresu.
daniel111
A przy okazji pytanie jak zrobić, żeby zamiast adresu w górnym pasku pokazał się tytuł strony?
kurtz
Hej
Cytat
A przy okazji pytanie jak zrobić, żeby zamiast adresu w górnym pasku pokazał się tytuł strony?
Dodac title? Prozaiczne ale moze wlasnie taki problem.

Pozdrawiam
FiDO
Ewentualnie jesli ma byc dynamicznie to mozna zmienic przez document.title
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.