Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: .htaccess problem
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Black-Berry
Pierwszy raz to robię... Na googlach znalazłem tutorial i utworzyłem plik o nazwie.htaccess w którym wstawiłem taki kod:

Kod
Options FollowSymLinks
RewriteEngine On

RewriteRule ^index.html$ index.php [L]

Miało to zastąpić index.php na index.hml ale niestety nie działa ( tzn nie tak jakbym chciał ). wpisujac w przeglądarce index.html wyświetla się poprawnie zawartość strony. Ale teraz na mojej stronie mam np link do index.php i kiedy klikam w ten link otwiera się strona index.php. Wiem że jesli w skrypcie zamienie wszystkie linki z index.php na index.html to bedzie ok ale nie chce tego robić bo musiałbym za dużo przepisywać. A poza tym co jak serwer nie obsługuje plików .htacces (na googlu pisało że takie serwery są) to wtedy mój portal nie będzie działać.

Można jakoś skonfigurować plik .htaccess tak zeby klikając na link do index.php otwierał się w przeglądarce index.html questionmark.gif
sagittariuspl
to jest normalne i wszystko gra winksmiley.jpg pozamieniaj linki i po kłopocie. można zrobić przekierowania, ale nie daję głowy, że nie dostaniesz błędu serwera 500 - zrobisz petlę.
Black-Berry
Ale ja tych linków mam milion:( A co jeśli nie będzie obsługiwany .htaccess na serwerze. Wtedy klikając na index.html nie wyświetli mi się strona index.php.
sagittariuspl
albo rybki, albo akwarium. dla linuxa jest na to świetny programik do zmiany w 'milionie' plików na raz. zawsze można zrobić zmienną z rozszerzeniem i niech skrypt sobie sam wybierze
Black-Berry
Rozumiem Twój punkt widzenia, ale to nie kwestia tylko rozszerzenia. Mam np link do index.php?article=11 wewnątrz jakiegoś pliku php i chciałbym żeby po kliknięciu na ten link otworzyła się ta strona, ale żeby w przeglądarce było wyświetlona jako article_11.html. Nie mogę wszystkiego poprawić. Napewno nie ma innego sposobu?

Może powinienem przenieść to do działu PHP questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.