Witam!
Problem pewnie stary jak technologia AJAX ale nigdzie w sieci nie mogę znaleźć rozwiązania. Otóż w kodzie PHP tworzę sobie formularz (wyświetlany funkcją echo()). Ma pola typu input, select, checkbox (to ostatnie ma się generować dynamicznie). Stworzenie formularza w PHP który z bazy danych pobierze sobie dane i "przerobi" je na checkbox-y nie stanowi dla mnie żadnego problemu. Problem jest z dynamicznym formularzem. Przedstawię szybko zasadę jego działania:
1. użytkownik wypisuje sobie inputy itd...
2. z pola SELECT wybiera jedna z wartości (do tego pola opcje OPTION zostały wcześniej wczytane z bazy danych i jako value przechowuję ich ID w bazie).
3. Po zmianie wyboru w SELECT mają generować się checkbox-y w zależności od tego jaka wartość została wybrana w SELECT (tu musiałoby być kolejne zapytanie do bazy).
Rozumiem że punkty 2 i 3 muszą być zrobione w AJAX. Na sieci znalazłem przykład ale z wartościami wpisanymi na sztywno. Jakby ktoś mógł wrzucić taki skrypcik do analizy (bo wolę się tego nauczyć niż ściągać z gotowca).
Drugi problem jest następujący:
Po kliknięciu jakiegoś checkbox-a ma się wyłączyć pole tekstowe. (to pewnie jest banalne ale też nic nie mogę znaleźć).
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam