<?php if ($_POST[imie] || $_POST['nazwisko'] || $_POST['pesel'] || $_POST['nr_dowodu'] || $_POST['stanowisko'] || $_POST['stan'] || $_POST['od'] || $_POST['do'] || $_POST['ulica'] || $_POST['nr_dom'] || $_POST['nr_miesz'] || $_POST['kod'] || $_POST['tel1'] || $_POST['tel2'] == "") else { $sql = "update pracownicy set imie='$_POST[imie]', nazwisko='$_POST[nazwisko]', pesel='$_POST[pesel]', nr_dowodu='$_POST[nr_dowodu]', stanowisko='$_POST[stanowisko]' where id_prac='$id'"; $sql2 = "update aktywnosc set stan='$_POST[stan]', od='$_POST[od]', do='$_POST[do]' where id_akt='$id'"; $sql3 = "update miejsca set ulica='$_POST[ulica]', nr_dom='$_POST[nr_dom]', nr_miesz='$_POST[nr_miesz]', kod='$_POST[kod]', tel1='$_POST[tel1]', tel2='$_POST[tel2]' where id_miejsc='$id'"; } ?>
mam taki dooosyyyc dlugi if, problem w tym ze on nie dziala tak jak powinien. IF sprawdza czy ktores z edytowanych pol nie pozostaje puste, jesli tak to wypisuje ze trzeba to poprawic. Problem w tym ze 'echo' wyskakuje nawet kiedy pola sa pelne, dlaczego nie trybi mi else - przeciez to zwykly if czemu nie dziala ? :/
Drugi problem to mam pewien kod, wykombinowalem takie cudo :F
<?php $sql3 = "select id_kont,nazwa from kontrachenci"; for ($i=1; $i<=$zlicz; $i++) if ('$kont[nazwa]'=='$nazwa_kont[nazwa]') else } ?>
chodzi tu dokladnie o to, bo pewnie mozna sie nie polapac - ze wyciagam z bazy "nazwy" i przedstawiam je w liscie rozwijalnej, ale chce aby wybrana opcja przez uzytkownika wracala w postaci ID a nie nazwy - potrzebne mi to do aktualizacji. IF znow nie trybi :[[ nie wiem dlaczego, no i ten value w <option> wydaje sie tez nie dzialac

Jeszcze korzystajac z okazji chcialbym sie zapytac czy nie da sie tych dwoch kodow jakos skrocic, zeby nie bylo tyle zbednego tekstu ?