Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html] select jak to zrobic
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rrafaello1
jak zrobic aby po odswiezeniu strony wybrane raz dane zostaly zachowane a nie wracaly do pierwszej opcji
dzieki za odpowiedz
RaNdaLLHD
Można to zrobić np. tak:
  1. <?php
  2. echo '<select name = "cos"><option value = "jakasWartosc"';
  3.  
  4. if ($_POST['cos'] == 'jakasWartosc') {
  5. echo ' selected = "selected"';
  6. }
  7.  
  8. echo '>Nazwa</option></select>';
  9. ?>
FliSs_tCv
chodzi mu bardziej chyba o zwykly select w html bo w nagłówku ma zaznaczone html ;> zapraszam wiec na strone www.google.pl i tam wpisz kurs html ;]
maziak
Moze to Ci coś pomoże, naprodukowalem się tam troche smile.gif

Temat: htmlphp formularze zabezpieczenia

oraz to :
http://www.kurshtml.boo.pl/html/lista_rozw...formularze.html
RaNdaLLHD
Cytat(FliSs_tCv @ 25.07.2007, 23:39:46 ) *
chodzi mu bardziej chyba o zwykly select w html bo w nagłówku ma zaznaczone html ;> zapraszam wiec na strone www.google.pl i tam wpisz kurs html ;]
W czystym HTML'u raczej nie da się zrobić aby pole było zapamiętywane. Może w Javie ale to też nie będzie czysty HTML.
toolmaniak
Zgadzam się z przedmówcą, w czystym html-u tego nie osiągniesz, bo to wykracza już poza statyczny opis strony. Ja cos takiego osiągnąłem łącząc np. php z prostym w zasadzie jednolinijkowym kodem jscript.

był sobie np. <form name='' method='post' action='skrypt.php' id=''><select name='catid' id='catid'>
<option>....

oraz fragment działający po wysłaniu formularza

1. <?
  2. if (isset($_POST['catid'])) {
  3. $element_pos=$_POST['catid']-1;
  4. }
  5. else 
  6. {$element_pos=0;}
  7. print "<script language='JScript'>r";
  8. print "function select_pool() r";
  9. print "{r";
  10. print "document.forms[0].catid.options[".$element_pos."].selected='selected';r";
  11. print "}r";
  12. print "</script>r";
  13. ?>
  14.  
  15. <body onload="java script:select_pool();">

i zaznaczał on odpowiednie pole option w obiekcie select proporcjonalnie do tego co wysłałem POST-em w formularzu, i również przeładowanie strony nie zmieniało wartości na domyślne do póki oczywiście pozwalaliśmy na ponowne wysłanie informacji do skryptu. Oczywiście można tego uniknąć, korzystając z sesji lub zapisując to do cookie. worriedsmiley.gif
kosmowariat
hmmm, ja bym obstawiał na użycie samego JS'a a mianowicie cookies. wywołanie akcji (zmiany w formularzu lub jego wysłanie) powoduje zapis cookies, wcztanie strony odczytuje cookies i uzupełnia formularz ;] panowie zakładają wysłanie formularza...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.