Na wstępie: nie mam pojęcia, gdzie powinien znaleźć się ten temat.
Zastanawiam się, gdzie przechowywać zawartość treściową strony. Jak wiadomo na stronach "nieportalowych" zawsze występuje jakaś treść

1. Dokumenty HTML + w nich ręcznie ustawione linki do powiązanych dokumentów. Oczywiście sposób masochistyczny i niewiele ma wspólnego z dynamicznym generowaniem stron (chociaż linki mogą zawierać zmienne GET).
2. Dokumenty XHTML z zależnościamie pomiędzy nimi zapisanymi w bazie (coś na wzór Bazodanowego Systemu Plików, ale pliki fizycznie na dysku - patrz 4.). Wersja ewolucyjna - pliki XHTML można potem zastąpić XML - patrz 3.
3. Pliki XML z zależnościami zapisanymi z bazie danych, przekształcane potem przez XSLT. Tylko nie wiem jak zapisywać takie pliki, bo mam problem z znacznikami XHTML w takim pliku. Pomocne mogą okazać się przestrzenie nazw, ale nie wiem czy da się je wykorzystać przy użyciu parserów php, bo narazie prezentują niski poziom. Może z 5.0 coś się zmieni, bo gdzieś czytałem, że ma być wykorzystany inny parser. I może w końcu będzie on obsługiwał walidację, np. z schema.
4. Czysty Bazodanowy System Plików. Pliki zapisywane z bazie danych (np. jako XML lub XHTML lub tak i tak). Ale problemem tu jest edycja plików. Trzeba napisać choćby najprostrzy edytor. Niestety edycja przez stronę www nie należy do przyjemności (bo przecież implementacja kolorowania składni to już lekka przesada).
Czekam na wasze propozycje, uwagi, komentarze...