Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przechowywanie zawartości treściowej serwisu.
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
chfast
Witam.

Na wstępie: nie mam pojęcia, gdzie powinien znaleźć się ten temat.

Zastanawiam się, gdzie przechowywać zawartość treściową strony. Jak wiadomo na stronach "nieportalowych" zawsze występuje jakaś treść smile.gif . Trzeba ją gdzieś przechowywać a jednocześnie mieć możliwość łatwej edycji i zmiany struktury. Może macie jakieś doświadczenia? Mi przychodzi kilka rozwiązań do głowy:

1. Dokumenty HTML + w nich ręcznie ustawione linki do powiązanych dokumentów. Oczywiście sposób masochistyczny i niewiele ma wspólnego z dynamicznym generowaniem stron (chociaż linki mogą zawierać zmienne GET).

2. Dokumenty XHTML z zależnościamie pomiędzy nimi zapisanymi w bazie (coś na wzór Bazodanowego Systemu Plików, ale pliki fizycznie na dysku - patrz 4.). Wersja ewolucyjna - pliki XHTML można potem zastąpić XML - patrz 3.

3. Pliki XML z zależnościami zapisanymi z bazie danych, przekształcane potem przez XSLT. Tylko nie wiem jak zapisywać takie pliki, bo mam problem z znacznikami XHTML w takim pliku. Pomocne mogą okazać się przestrzenie nazw, ale nie wiem czy da się je wykorzystać przy użyciu parserów php, bo narazie prezentują niski poziom. Może z 5.0 coś się zmieni, bo gdzieś czytałem, że ma być wykorzystany inny parser. I może w końcu będzie on obsługiwał walidację, np. z schema.

4. Czysty Bazodanowy System Plików. Pliki zapisywane z bazie danych (np. jako XML lub XHTML lub tak i tak). Ale problemem tu jest edycja plików. Trzeba napisać choćby najprostrzy edytor. Niestety edycja przez stronę www nie należy do przyjemności (bo przecież implementacja kolorowania składni to już lekka przesada).

Czekam na wasze propozycje, uwagi, komentarze...
slaug
No nie wiem czy dokładnie o to ci chodzi, ale treść możesz trzymać sobie w plikach tekstowych, a do szkieletu strony załączać je poprzez:

[php:1:02421b6304]<?php
require("plik.inc");
?>[/php:1:02421b6304]
.dragonfly
Nie. Nie o to chodzi :wink:

Odnosnie tematu to chyba ostatni motyw wydaje sie rozsadny dla srednio poczatkujacych. Inni moga pokusic sie o cos lepszego
chfast
Cytat
nie wiem czy dokładnie o to ci chodzi

No faktycznie nie o to. W ogóle nie zależy mi na konkretnych rozwiązaniach, ale na sposobach i koncepcjach rozwiązań. Z implementacją raczej sobie poradzę, a jeśli nie to zwróce się z konkretnym pytaniem.
Przechowywanie zawartości w plikach tekstowych jest zubożoną wersją przechowywania zawartoście w plikach XHML - bo przecież w takim pliku trzeba umieścić znaczniki XHTML, aby sformatować tekst. Jedyna różnica: inne rozszerzenia plików.
scanner
na dev.php.pl obmyśliliśmy, ze treść (newsy, artykuły, tutoraile itp) będa trzymane w formie XML'a a dokładniej w schemie DocBook - mysle ze parsowanie i wyswietlanie tego to nie bedzie taki wielki problem.
A co do tego jak trzymac to wszystko - mysle,ze najwazniejsze bedzie drzewko kategorii.
W takim drzewku liscmi beda poszczegolne tresci. A implementacje drzewek juz na forum byly, wiec materialy pomocnicze masz.
W tym momencie mozna trzymac wszystko w bazie, edycja jest prosta.. inne manipulacje tez.
itsme
off topic: z php na php pro
chfast
Cytat
treść (newsy, artykuły, tutoraile itp) będa trzymane w formie XML'a a dokładniej w schemie DocBook (...)
A co do tego jak trzymac to wszystko - mysle,ze najwazniejsze bedzie drzewko kategorii.
W takim drzewku liscmi beda poszczegolne tresci.

Nad DocBookiem myslałem, zainteresuje się nim.
Natomiast jeśli chodzi o treść typu newsy, astykuły czy toturiale to sprawa jest prostrza niż w przypadku mojego problemu, ponieważ potrzebuje takie rozwiązanie, gdzie dokumenty nadrzędne też zawierają treść (prościej mówiąc: taki folder też zawiera tekst). Ale zapisując strukturę w bazie można to bez większych problemów rozwiązać.

Cytat
W tym momencie mozna trzymac wszystko w bazie, edycja jest prosta.. inne manipulacje tez.
Nie bardzo rozumiem. Jak wam się widzi ta prosta edycja pliku XML zapisanego w bazie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.