Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] phpMyAdmin błąd
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Predator446
Witam...
Zainstalowałem sobie na windowsie apache 2.0.50, następnie pod niego PHP 5.2.3 i Mysql w wersji 4.1.22.
No i wszystko pięknie chodzi php, mysql. Potem wgrałem sobie phpMyAdmin i to pojawił się problem wychodzi błąd:

Nie udało się załadować modułu mysql, proszę sprawdzić konfigurację PHP.

Lecz mysql poprzez konsolę chodzi bardzo dobrze i nie zgłasza żadnych błędów. Odkomentowałem extension=php_mysql.dll, skopiowałem libMySQL.dll tam gdzie trzeba lecz nic to nie daje....

Proszę o pomoc...
jessica99
Na windowsie trzeba i libMySQL.dll i php_mysql.dll umieścić w windows/system32. Sprawdź również czy odkomentowałeś w odpowiednim pliku, w phpinfo() sprawdź wartość Loaded Configuration File. Tam jest ścieżka pliku, który musisz zmienić. I zrestartuj apache'a.
Predator446
Dzięki działa nie skopiowałem pliku php_mysql.dll do folderu system32.
simple programmer
A mi po tych działaniach pokazuje się nadal ten błąd sad.gif
Predator446
Skopiowałeś php.ini do katalogu windows? Chodzi ci baza mysql przez konsolę? Najlepiej opisz po kolei co robiłeś to ci powiem w czym zrobiłeś błąd...
simple programmer
Mam plik php.ini wrzucić do c:\windows ? czy może \system32 questionmark.gif
Skopiowałem do c:\windows i \system32 , ale nadal wywala ten błąd
harek
Cytat(simple programmer @ 7.08.2007, 13:41:07 ) *
Mam plik php.ini wrzucić do c:\windows ? czy może \system32 questionmark.gif
Skopiowałem do c:\windows i \system32 , ale nadal wywala ten błąd

C:\Windows

a od komentowałeś w pliku php.ini linijkę

;extension=php_mysql.dll

ma być bez tego średnika
simple programmer
Tak odkomentowałem tą linijkę.
harek
sprawdź jeszcze w pliku php.ini , który powinien być w C:\Windows jeśli go tam nie masz to skopiuj go tam czy masz poprawną ścieżkę do katalogu rozszerzeń :

extension_dir

powinno być np. C:/serwer/php5/ext
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.