Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: validacja formularz, select
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
acztery
witam mam na stronie kilka generowanych selectów w php nie wiem ile .. ich liczba moze byc rozna.

Jak zrobić validacje tych pol wszystkie trzeba wybrać jezeli sie tego nie zrobic wyskoczy komunikat alter prosze wypelnic pola formularza .. czy cos koło tego ? wie moze ktos jak to wykonac
Cienki1980
Nie wiem jak to jest dokładnie zrobione, ale są odpowiednie gotowe skrypty w JS ( jednego z nich używam - jak przegrzebie swoje kody to dam w Edycie jego nazwę ) który pozwala na sprawdzanie czy select został wybrany korzystając z nazwy klasy danego selecta.

Kilka przykładów :
Musi być wybrana inna opcja niż pierwsza.
  1. <select class="validate-not-first w200" name="id_klient" title="wybierz klienta">
  2. <option value="">wybierz</option>
  3. {section name=idx loop=$klienci}
  4. <option value="{$klienci[idx].id}" {if $klienci[idx].id eq $edit.id_klient}selected{/if}>{$klienci[idx].nazwa}</option>
  5. {/section}
  6. </select>

Musi być wybrana jakakolwiek opcja
  1. <select class="validate-not-empty w200" title="wybierz osoby wykonujące" id="list2" multiple size="12" name="ex_users[]" {if $det}disabled{/if}>
  2. {section name=idx loop=$ex_users}
  3. <option value="{$ex_users[idx].id}" selected>{$ex_users[idx].nazwisko} {$ex_users[idx].imie}</option>
  4. {/section}
  5. </select>

Kody mam, jeżeli chcesz wyśle Ci na emila i będziesz mógł popatrzeć jak to działa .. albo wykorzystać gotowca.

W php będziesz mógł generować selecty z odpowiednimi class="" i będziesz mógł w ten sposób sterować walidacją.
jjkk
nie chce mi sie pisac gotowego skryptu ale naprowadze Ciebie:)
  1. var elements = document.forms['nazwaFormularza'].elements;
  2. for(var i=0;i<elements.length;i++) {
  3.  
  4. if(elements[i].type == 'select')
  5. if(elements[i].value == '')
  6. alert('wypelnij pola');
  7.  
  8. }

Proste co nie:) ? a ty wiecej wlasciwosci do manipulacji:
http://www.comptechdoc.org/independent/web...javaselect.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.