Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][sql]Problem z kodowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kubap007
Witam!

Mam problem poniewaz pobieram dane z pliku csv w kodowaniu UTF-8, baza rowniez jest utrzymana w tym kodowaniu ale kiedy skrypt zapisuje do niej dane polskie znaki zmieniaja sie w krzaczki zmienilem tez kodowanie w skrypcie (uzywam DM) ale dalej nic.
Korzystam w tym skrypcie z operacji na stringach tj. explode, strRpos, strlen ale watpie zeby one cos tutaj zmienialy zaznaczam ze explode uzywam zeby rozpic lancuchy pola category_path typu glowna1/podkategoria1|glowna2/podkategoria21/podkategoria22
I to wlasnie jesli wtych nazwach mam polskie znaki to sie kaszani bylbym wdzieczny za pomoc.
drPayton
Wykonaj query:
  1. SET NAMES 'utf8'
.
Tyle, że nie napisałeś jaka baza (powyższe dotyczy mysql i postgres'a). Pozostałe na pewno mają swoje odpowiedniki. Dajesz to zaraz po nawiązaniu połączenia z bazą, wówczas kodowanie wszystkiego co idzie z/do bazy jest przekształcane w locie na to podane. Wtedy w skrypcie oczywiście również utf-8 musi być
kubap007
Wielki dzieki naprawde pomogło!
Pozdrawiam!!!
Giubi
Dzięki stary mi też pomogłeś. Szakunec smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.