Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] kilka wyników w jednym pytaniu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nemo27
Wiem, że mam błąd - tylko nie wiem w którym miejscu (pewnie za dużo AND) - chodzi o to by w jednym zapytaniu otrzymać sumę czterech zapytań - wynik całości (liczba rekordów), a potem trzech liczb rekordów uzależnionych od daty rekordów.

1. <?php
  2. $s2a = mysql_query("SELECT pyt3 FROM $tabname WHERE pyt3='1' AS x AND datap between '$data0' and '$data1' AS y AND datap between '$data0' and '$data2' AS z AND datap between '$data0' AND '$data3' AS v ") ;
  3.  
  4. $n3 = mysql_num_rows($s2a['x']);
  5. $n3a = mysql_num_rows($s2a['y']);
  6. $n3b = mysql_num_rows($s2a['z']);
  7. $n3c = mysql_num_rows($s2a['v']);
  8. ?>
qqrq
Toś namieszał... Wiem o co ci chodzi, ale nie wiem jak to zrobić jednym zapytaniem. Można za to czterema winksmiley.jpg :

1. <?php
  2. $s2a = mysql_query("SELECT count(pyt3) as count FROM $tabname WHERE pyt3='1'");
  3. $s2b = mysql_query("SELECT count(pyt3) as count FROM $tabname WHERE datap between '$data0' and '$data1' ");
  4.  $s2c = mysql_query("SELECT count(pyt3) as count FROM $tabname WHERE datap between '$data0' and '$data2' ");
  5.  $s2d = mysql_query("SELECT count(pyt3) as count FROM $tabname WHERE datap between '$data0' AND '$data3' ");
  6.  
  7.  $n3 = mysql_fetch_assoc($s2a);
  8.  $n3a = mysql_fetch_assoc($s2a);
  9.  $n3b = mysql_fetch_assoc($s2a);
  10.  $n3c = mysql_fetch_assoc($s2a);
  11.  
  12. $n3 = $n3['count'];
  13. $n3a = $n3a['count'];
  14. $n3b = $n3b['count'];
  15. $n3c = $n3c['count'];
  16. ?>
nemo27
To też wiem smile.gif - szukam jak tego uniknąć - wiem , że jest taka możliwość z AS, ale nie wiem do końca jak skonstruować prawidłowo zapytanie
-nemo27-
No i ciągle szukam, próbowałem z GROUP, na razie bez rezultatu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.