Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Odczytanie typu przesylanego pliku z naglowka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
syntax
Witam, mam problem z rozpoznawainiem typu plikow .swf przez mime_content_type pod linuxem (to samo 'file -bi') i nie mam uprawnien do modyfikacji plikow .ini itd.

Poradzono mi aby odczytywac typ pliku z naglowka. Swietnie, tylko po wnikliwej lekturze manual'a nie znalazlem opisu odczytu naglowka 'content-type'. apache_request_headers() czy jak kto woli getallheaders() nie zwraca naglowka 'content-type' przy przesylaniu pliku. Zatem jak moge odczytac typ przesylanego pliku? Ew. jakie sa inne sposoby na poprawne odczytanie typu pliku?

edit//

w $_SERVER tez nie znalazlem info o typie przesylanego pliku.

Dziekuje i pozdrawiam!
l0co
Nagłówek 'Content-Type' nie idzie w requeście od klienta, tylko w odpowiedzi serwera do klienta (response). Jeśli mime_content_type() nie działa u Ciebie prawidłowo dla .swf i nie masz dostępu do ustawień możesz sam napisać if-a który sprawdzi czy plik jest swf i zwróci odpowiedni content-type w takim przypadku.
syntax
no tak... ale jak ja mam to sprawdzic? smile.gif bo chyba nie po rozszerzeniu? (taka opcja raczej odpada poniewaz kazdy mogl by sobie exe'a tym sposobem wrzucic, a potem go uruchomic wywolujac nieprzewidziane konsekwecje, itd. itd.)

Tak wiec wlansie mi o to chodzi, jak poprawnie rozpoznac typ pliku? Czy wlansie mzoe te naglowki przechwytywac, czy mzoe jest lepsze rozwiazanie?

Pozdrawiam.
l0co
Nie ma lepszego rozwiązania, chyba że chcesz analizować w tym celu zawartość pliku. Serwer też ma mapę rozszerzeń na mimetype z której korzysta. A exe-ka nie odpalisz bo zazwyczaj masz ustawione na .swf plugin do odpalania flasha.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.