Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: losowanie liczb
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jawka7
czy jest jakas funkcja ktora losowala by liczby nie z przedzielu od do jak funkcja rand() tylko losowala jedna liczbe tylko z tych wyznaczonych np mam liczby 1, 34, 25, 6, i zeby wylosowalo mi jedna z nich mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi i ze mi pomozecie? ;>
atomek4
Cześć,
można to zrobić też tak, że robisz sobie z tych liczb tablicę i potem losujesz ile chcesz elementów za pomocą array_rand" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.

Pozdrowienia!
no_face
Umiesc wybrane liczby w tablicy, rand() losuj libczy z przedzialu od 0 do ilosci elementow tablicy, w ktorej trzymasz liczby. pozniej tylko wypisac element tablicy odpowiadajacy wylosowanej liczbie.
DawidF
A to gotowiec... winksmiley.jpg

1. <?php
  2. $liczby = array('1', '34', '25', '6'); // to jest ta tablica, o której wspomina no_face
  3.  
  4. $pozycja = rand(0,count($liczby)-1); // tutaj losujemy jeden z elementów tablicy
  5. // losujemy od 0 - bo oczywiście pierwszy element tablicy ma nr 0, jak wiadomo...
  6.  
  7. // teraz wystarczy wyświetlić wylosowany element...
  8. echo $liczby[$pozycja];
  9. ?>
Hazel
A oto inna wersja gotowca tongue.gif
  1. <?php
  2. $liczby = array(1, 34, 25, 6);
  3. $losowe_liczby = array_rand ($liczby, 1);
  4. echo $liczby[$losowe_liczby[0]];
  5. ?>
jawka7
ok wielkie dzieki za pomoc ;] pozdro.

temat uwazam jako zamkniety
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.