Witam Chciałbym sie dowiedzieć jak Wy robicie system potwierdzania rejestracji na mail. Na pewno wiecie o co mi chodzi . Czekam na wasze odpowiedzi, interesują mnie wszystkie rozwiązania.
Pozdrawiam Chmura
mrjozo
8.09.2007, 16:45:09
Ja robie tak...
Przy rejestracji dodajesz użytkownika do bazy ustawiasz mu pole (np. active) na 0, generujesz klucz i zapisujesz do bazy oraz wysyłasz mail z linkiem aktywującym.
Po wejściu na link jeśli klucz się zgadza ustawiasz active na 1
drPayton
8.09.2007, 16:47:43
Ja robię tak (chyba najpopularniejsze i wystarczające rozwiązanie): 1. Po poprawnym dodaniu usera do bazy, na podstawie jego id i jakiegoś (byle określonego) stringa ("passfrazy") buduje md5 hash 2. Wysyłam na podanego przy rejestracji mail z informacją i linkiem postaci typu: domena.pl?action=confirm&user=22&code=fgsdf5s64f5d%$6fv5s4f... 3. Po kliknięciu przez link skrypt sprawdza: a. poprawność id (czy taki user istnieje) b. czy hash dla takiego id (+ta passfraza) jest równa temu z linku i czy nie minęło zbyt dużo czasu od wysłania tego linku (a ta data jest w bazie) c. Jeśli ok, to znaczy że rejestracja poszła prawidłowo
I to wszystko
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.