Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][js/ajax] rejestracja
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bmL
Witam,
mam formularz rejestracyjny i dane formularza są sprawdzane w czasie rzeczywistym przez js/ajax tzn. np. :
- sprawdza czy nie użyto niedozwolonych znaków
- sprawdza czy string nie jest za krótki czy też za długi
- wykonuje zapytanie sql i sprawdza czy ktoś inny nie zarejestrował już takiego konta
- itp
I w zależności od wyniku sprawdzanie wyświetla obok pola formularza wykrzyknik i komunikat błędu lub "zielony ptaszek biggrin.gif"
Na końcu formularza mam:
  1. <a href="javascript:rejestracja()"><button class="wyslij"></button></a>

Gdzie rejestracja() sprawdza zawartość divów obok pól formularza. Jeżeli wszystkie są "zielonymi ptaszkami biggrin.gif" to wysyła formularz w innym wypadku wyskakuje alert z monitem o poprawienie danych.
No i teraz moje pytanie brzmi czy przy takim formularzu jest sens sprawdzać dane w php?
Czy mogę od razu dać funkcję która doda użytkownika do bazy danych?
Tak mi się wydaje, że warto by jedynie ponownie sprawdzić zawartość mysql. Ale sprawdzanie składni już sobie odpuścić. Dobrze myślę?
drPayton
Bezwzględnie zawsze należy weryfikować dane php'em z tego prostego względu, że ktoś może mieć po prostu wyłączoną obsługę JS. Weryfikacja javascriptem służy tylko do tego, by odciążyć serwer (nie wysyłać w te i wewte komunikatów etc) i, co się z tym wiąże, nie denerwować zbytnio użyszkodnika. Wszystko na ten temat.
bmL
Aha, dzięki za odpowiedź. Tylko chyba jeżeli ktoś wyłączy JS to nie będzie mógł w ogóle wysłać formularza a to też nie dobrze czyli tak czy tak muszę zrobić weryfikację w php.
Dzięki i pozdrawiam Olsztyn smile.gif
drPayton
Cytat
Tylko chyba jeżeli ktoś wyłączy JS to nie będzie mógł w ogóle wysłać formularza

A to już zależy od tego, jak wysyłasz ten formularz. Powinno być tak, że w zdarzeniu onsubmit formularza wywołujesz funkcję walidującą (co nie przeszkadza, żeby w trakcie wypełniania pól też jakiś walidator działał jak u Ciebie), a formularz wysyłasz submitem, wtedy niezależnie od tego czy JS jest włączony czy też nie, formularz zostanie wysłany.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.