mam bardzo poważny problem w związku z budową stylu, hm może źle się wyraziłem - może od początku,
mam strone, portal, zbudowaną od zera metoda PHP+MYSQL, często gęsto zakrapiane requestami AJAX ( prototype.js ) i do całego portalu mam dwa pliki css - oba łącznie około 600linijek, stylizacja w nowych normach aczkolwiek jeszcze nie zwalidowana, pisanie w arkuszach jak i kodu html preferuje w postaci div#id p strong {} zatem daje to miejscami lepsze rezultaty ( piszę to ponieważ możliwe że interpretacja IE pod tym względem jest zróżnicowana i nic o tym nie wiem )
zatem w czym jest problem ? : mianowicie nasze ukochane ie ( ie7 wyświetla dobrze ) nadaje sobie pewne wartości niezgodne z własnym standardem interpretacji dokumentów xhtml i html ( wszelkie dtd sprawdzone włącznie z xhtml1.1 )
wygląda na to że wszystkie elementy nagle dostały wartości blokowe ( display: block nawet na a) a niektóre jakby dostały coś na wzór geckowego min-width
kolejnym etapem wykluczenia problemu było wyłączenie wszystkich skryptów javy:
prototype.js, scriptacoulous.js, lightbox.js, litebox.js
problem jednak był i jest nadal
gdzieś wyczytałem że jeżeli pomiędzy definicją xml a html pojawi sie więcej niż 250bajtów znaków wówczas strona zostanie zinterpetowana niekoniecznie w stu procentach jako xml, co miałoby sens aczkolwiek te linijki są jedna pod drugą więc to się wyklucza. podaje skriny: