Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: internet explorer 6 przydziela display:block
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
vonsko
Witam,
mam bardzo poważny problem w związku z budową stylu, hm może źle się wyraziłem - może od początku,

mam strone, portal, zbudowaną od zera metoda PHP+MYSQL, często gęsto zakrapiane requestami AJAX ( prototype.js ) i do całego portalu mam dwa pliki css - oba łącznie około 600linijek, stylizacja w nowych normach aczkolwiek jeszcze nie zwalidowana, pisanie w arkuszach jak i kodu html preferuje w postaci div#id p strong {} zatem daje to miejscami lepsze rezultaty ( piszę to ponieważ możliwe że interpretacja IE pod tym względem jest zróżnicowana i nic o tym nie wiem )

zatem w czym jest problem ? : mianowicie nasze ukochane ie ( ie7 wyświetla dobrze ) nadaje sobie pewne wartości niezgodne z własnym standardem interpretacji dokumentów xhtml i html ( wszelkie dtd sprawdzone włącznie z xhtml1.1 )

wygląda na to że wszystkie elementy nagle dostały wartości blokowe ( display: block nawet na a) a niektóre jakby dostały coś na wzór geckowego min-width

kolejnym etapem wykluczenia problemu było wyłączenie wszystkich skryptów javy:
prototype.js, scriptacoulous.js, lightbox.js, litebox.js
problem jednak był i jest nadal

gdzieś wyczytałem że jeżeli pomiędzy definicją xml a html pojawi sie więcej niż 250bajtów znaków wówczas strona zostanie zinterpetowana niekoniecznie w stu procentach jako xml, co miałoby sens aczkolwiek te linijki są jedna pod drugą więc to się wyklucza. podaje skriny:

revyag
Opisałeś się, dałeś skriny a i tak nic nie czaję smile.gif
Daj linka. Zobaczymy na żywo w ff i ie i wtedy będzie można coś powiedzieć.
vonsko
tylko zastrzegam że choć otwarcie w poniedziałek to czeka mnie cały weekend pracy

http://magazynmoment.pl/bestrona/

( między innymi plan przepisania całego cssa który jest napisany niechlujnie w 60% pisany webdeveloperem w ff )
Kreton
Szczerze mówiąc taki zawiły kod jaki przedstawiłeś + beznadziejnie sformatowany css w dodatku z beznadziejnymi nazwami dla id i class dyskwalifikuje stronę w kwestii poprawy przez kogoś z zewnątrz. Prościej mówiąc nie wierzę żeby komuś chciało się to analizować i szukać błędów. Ja się po chwili poddałem.
vonsko
z jednej strony - kwestia gustu, z drugiej - sugestie prawidłowego przejrzystego pisania ? jakiś link ? postaram sie zastosować przy przepisywaniu... winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.