Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][html]Szyfrowanie pliku wynikowego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Nh2003
Witam
Czy istnieje jakas mozliwosc zeby uzytkownik po wejsciu na dana strone nie byl w stanie odczytac kodu zrodlowego tejze strony?
Zalezy mi zeby zaden z moich uzytkownikow nie byl w stanie skopiowac stylu ktory stworzylem. Moze istnieje jakis inny sposob zeby zabezpieczyc sie przed skopiowaniem?
tommy4
nie ma i pytanie po co takie coś robić.
Nh2003
Kilka osob z mojego forum boi sie ze styl portalu zostanie skradziony.

Dzieki za odpowiedz.
nevt
O czym wy rozmawiacie?
Jak to nie da się?

Po pierwsze, strona pomiwnna być ostylowana w odrębnym pliku CSS.
Umieść ten plik na srewerze w innym katalogu niż źródło strony.
Ustaw uprawnienia, tak, żeby do pliku CSS był dostęp wyłącznie z localhost.

I nikt ci nic nie podejrzy ani nie skopiuje.

Pozdrawiam.
eljot
Zgadzam sie z przedmówcą. Da się i to nawet na kilka sposobów. Ten podany powyzej jest wg mnie najlepszy, ale spotkałem sie z funkcją w JS która zamieniała cały kod strony w krzaczki.
zakręcony
w internecie nie ma 100% zabezpieczeń
jedne są bardzo skuteczne inne mniej lub wogóle
chcesz być pewny na 100% nie publikuj niec w sieci
tsharek
@newt - takiej głupoty już dawno nie słyszałem (chyba że to miał być żart:P). A jak przeglądarka ma pobrać jak będzie blokowany dostęp? równie dobrym zabezpieczeniem jest skasowanie plików
nevt
Cytat(tsharek @ 4.10.2007, 10:16:32 ) *
@newt - takiej głupoty już dawno nie słyszałem (chyba że to miał być żart:P). A jak przeglądarka ma pobrać jak będzie blokowany dostęp? równie dobrym zabezpieczeniem jest skasowanie plików

Kolego -najwyraźniej niewiele w życiu słyszałeś, widziałeś, i niewiele wiesz... Poczytaj najpierw o systemach uprawnień dostępu do plików na serwerach, o firewall'ach, o routingu - a później się wypowiadaj publicznie. Doucz się, że przeglądarka komunikuje się z web serwerem i od niego pobiera dane, a dopiero web serwer komunikuje się z lokalnym serwerem plików...

Na przyszłość - jeżeli czegoś nie będziesz pewny na 100% - powstrzymaj się od komentarza - to jest PRZEDSZKOLE, a ty tylko mącisz w głowach początkującym...

Pozdrawiam wszystkich.
tehn
z tego co ja wiem to strona jest renderowana przez przeglądarke... czyli przeglądarka dostaje kod html i css i na dzięki niemu widzisz np właśnie stronke tą stronke... a skoro przeglądarka ma dostęp do tego kodu to i każdy...
dr_bonzo
nevt: pier....sz

Cytat

A jak przegladarka usera spoza localhost pobierze zawartosc tego css'a? Dostanie error o braku uprawnien i koniec, nie pobierze definicji stylow dla htmla
foka
dyskusja rozgorzala, tyle ze jest bardzo teoretyczna
proponuje po prostu ten sposob sprawdzic (przeciez to nie jest skomplikowana i czasochlonna operacja) i wszystko bedzie wiadomo ;o)
dr_bonzo
http://northslope.pl/dev/csstest/

* csstest_access_denied/: nie zadziala bo katalog css/ jest dostepny tylko z localhosta
* csstest_working/ zadziala: czerwony kwadrat na czarnym tle:
tsharek
Cytat(nevt @ 4.10.2007, 12:21:44 ) *
Kolego -najwyraźniej niewiele w życiu słyszałeś, widziałeś, i niewiele wiesz... Poczytaj najpierw o systemach uprawnień dostępu do plików na serwerach, o firewall'ach, o routingu - a później się wypowiadaj publicznie. Doucz się, że przeglądarka komunikuje się z web serwerem i od niego pobiera dane, a dopiero web serwer komunikuje się z lokalnym serwerem plików...

Na przyszłość - jeżeli czegoś nie będziesz pewny na 100% - powstrzymaj się od komentarza - to jest PRZEDSZKOLE, a ty tylko mącisz w głowach początkującym...

Pozdrawiam wszystkich.

hehe:) rozbawiłeś mnie poraz kolejmy:) Nie chce nawet tego komentować bo sił nie mam:) Tak się składa że serwerami zajmuję się od dobrych paru lat, jak i programowaniem w PHP. Jednynie kto tu męci ludzią w głowach to jest jednak Ty i głupoty jakie wypisujesz. Prosze podaj mi przykład takiego rozwiązania że przeglądarka wyrenderuje stronę, a ja nie będę mógł dostać się do pliku styli (które notabene przeglądarka obsłuży).
qqrq
Polecam ten link (Włodek rządzi, ma się rozumieć smile.gif ) - mam nadzieję, że rozwiąże (przynajmniej częściowo) Twój problem.
nevt
PANOWIE!

Po pierwsze - bez wulgaryzmów proszę, nawet wykropkowanych - nie wypada po prostu.
Ja, w odróżnieniu od niektórych, nie pouczam - staram się dzielić WŁASNYM doświadczeniem. Proszę, oto konkretny przykład:

Tu jest ostylowany stronka: www.netsoft.home.pl/test.php
Nic prostszego jak podejrzeć style tutaj: www.netsoft.home.pl/get_css.php
Bo do tego pliku już jest trochę trudniej: www.netsoft.home.pl/private/test.css

Może nie jest to tak proste jak napisałem w pierszym poscie, ale pytanie było ogólne - "czy możliwe jest..." toteż odpowiedziałem ogólnie i nakreśliłem idee rozwiązania...

Panowie, dzieckiem nie jestem, i głupoty innym nie wciskam. KONIEC TEMATU.
zakręcony
no to jeszcze spraw by strona www.netsoft.home.pl/test.php "przeczytała" styl, który zamieściłeś tu: www.netsoft.home.pl/private/test.css wtedy Twoj sposób ma sens, poki co ja jego nie widzę smile.gif
Nh2003
qqrq - dziekuje za adres - bardzo sie przydal smile.gif Osiagnalem wlasnie to co chcialem - totalny laik komputerowy nie bedzie w stanie skopiowac stylu.
nevt
Cytat(zakręcony @ 4.10.2007, 18:54:45 ) *
no to jeszcze spraw by strona www.netsoft.home.pl/test.php "przeczytała" styl, który zamieściłeś tu: www.netsoft.home.pl/private/test.css wtedy Twoj sposób ma sens, poki co ja jego nie widzę smile.gif

Ależ ona właśnie czyta plik 'www.netsoft.home.pl/private/test.css'.
Jak pokombinujesz, to uda ci się zobaczyć JAK to robi.
Ale nadal nie będziesz miał dostępu do arkusza stylów...

Pozdrawiam.
zakręcony
nie mam dostepu?
to skąd wiem że tam jest napisane:
Kod
body

{

color                :    #FFFFFF;

background    : #000000;

font-family    : Arial;

font-size        : 40px;

}

edit:
i to bez kombinacji?
tehn
też to widziałem... smile.gif z zainstalowanym Web Developer Toolbar to są dosłownie dwa kliknięcia...
dr_bonzo
Po prostu css sprawdza referera, jak go nie ma lub jest zly to nie pokazuje kodu css. Jak wyzej pisali: wtyczka lub wystarczy zespoofowac referera. Nie jest to zabezpieczenie, tylko lekkie utrudnienie.
nevt
OK, OK, OK widze ze nie ma na was bata masterzy smile.gif
Macie świętą rację - przeglądarka musi dostać kod CSS, żeby zrenderować stronkę. Skoro go dostaje - można go przechwycić.

Ale to podejście które zaprezentowałem, umożliwia wprowadzenie większych utrudnień.
Plik CSS przed przekazaniem do właściwej strony jest parsowany. A funkcja parsująca może np.:

- usunąć wszystkie komentarze - przy większym projekcie bardzo istotny element,
- usunąć wszystkie zbędne białe znaki, albo odwrotnie powstawiać losowe tabulatory spacje i zmiany linii - efekt - lekki chaos na ekranie...
- usunąć style nie używane w tej konkretnej stronie większego projektu,co zmusza do przejrzenia wszystkich podstron serwisu, żeby mieć pewność, że nie pomięto którejś definicji...

Jednym słowem, żeby odtworzyć CSS dużej aplikacji składający się z definicji kilkuset stylów, trzeba wtedy się nieźle namęczyć. To jest zabezpieczenie przed lamerami, którzy znają jedynie kombinację - pokaż źródło, skopiuj url, wklej do przeglądarki i zapisz jako...
To jest zabezpieczenie przed skryptami/robotami automatycznie ściągającymi cały serwis na localhost.

A developer dalej ma na serwie jeden duży plik CSS dla całego projektu, ładnie sformatowany i skomentowany.

Pozdrawiam wszystkich.
qqrq
A może kłóćcie się na Hydeparku albo PW, co? Nie słyszeliście kolegi - podobno już wszystko OK. smile.gif
Kreton
Cytat

I nikt ci nic nie podejrzy ani nie skopiuje.

Wystarczy że odpali Operę, uruchomi Developer Bar czy jak to się tam nazywa i wyeksportuje style do pliku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.