Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Archiwizacja newsów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
in5ane
Elo, mam pytanie, ponieważ myślę i nie mogę wymyślić... Chodzi oto, że mam system newsów i chciałem zrobić archiwizację, a dokładniej wyświetlanie jej.

A więc chcę aby była lista rozwijana:
  1. <option value ="sierpien2007">sierpień2007 - 12 newsów</option>
  2. <option value ="lipiec2007">lipiec 2007 - 5 newsów</option>
  3. ..........
  4. <option value ="marzec2006">marzec 2006 - 15 newsów</option>
  5. <option value ="luty2006">luty 2006 - 8 newsów</option>
  6. itd... ma to pobierać z bazy

W bazie w tabeli newsy mam pole o nazwie data_dodania, typu INT (datatime), a mianowicie przykładowo:
Kod
04.10.2007, 00:04:53 - 972086460
21.10.2000, 02:01:00 - 1191449093

I teraz nie wiem jak mam zrobić tego selecta poprawnie, aby wyświetlał tylko te miesiące, w których były newsy, czyli jeżeli nie było żadnych newsów we wrześniu, to ma nie wyświetlać go w selectcie i żeby wyświetlało od tyłu, tzn.: wrzesień, sierpień, lipiec, czerwiec... No bo później to sobie jakoś poradzę, zrobię nowy plik, w którym będzie odbierało: $_GET[miesiac]; (przykładowo lipiec2007) i sobie z tego wyświetlę.

Z góry dziękuję za pomoc smile.gif
tomeksobczak
trzeba trzymac dane w odpowiednich formatach gdybys mial pole data_dodania jako DATETIME a nie INT to moglbys wykorzystac

1. SELECT * FROM TABELA WHERE MONTH(data_dodania) = X

jezeli juz zmienisz typ pola to poczytaj o COUNT, GROUP BY oraz o HAVING
in5ane
Do jednej sprawy potrzebne mi w int do drugiej potrzebne mi w datatime... shit.!

No ale już nie będę zmieniał, muszę wiedzieć jak zrobić z tym int.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.