Witam!

Pisze wlasnie aplikacje do zarzadzania czasem i informacja i w zasadzie jesli chodzi o kod to wszystko jest swietnie. PHP, MySQL, AJAX smigaja pieknie, naprawde az milo popatrzec. Przetestowalem aplikacje na Operze i w IE i z czystym sumieniem otworzylbym piwko, ale stwierdzilem, ze skoro w biurze klienta uzywaja FF to przetestuje i na nim. Instalacja szybko i pewnie, localhost i......

I prawie mnie szlag nie trafil kiedy nie potrafilem wyjsc z okienka logowania do aplikacji - proces ten przebiega z uzyciem AJAXu. Dolaczam do pliku HTML plik ze skryptami w najbardziej ludzki sposob:

Kod
<script type="text/javascript" src="plikajax.js"></script>

Nastepnie podpinam jedna z funkcji znajdujacych sie w tym pliku do zdarzenia onClick przycisku "Zaloguj" i w Operze i IE problemow nie ma. Konsola bledow zas w FF mowi, ze funkcja ta nie zostala w ogole zdefiniowana! W tym momencie poleglem - w jaki to niby sposob mam dolaczyc ten plik by dzialal? Byc moze ten blad to cos oczywistego dla fanow FF, ale ja wymieklem. Na sieci znalazlem moze wzmianke jeszcze z 2004 roku, ze FF ma problemy z onClick, ale kilka postow dalej bylo stwierdzenie, ze owczesna nowsza wersja ten problem rozwiazala. Czy ktos moze wie o co chodzi i pomoze?

EDIT

Poradzilem sobie - zmienilem po prostu forme tworzenia obiektow do AJAXu i smiga ladnie. Teraz moze problem drugi nie mniej istotny. Otoz tak jak pisalem generuje zawartosc strony dynamicznie, czyli z AJAXu dostarczam bezposrednio do obiektow na stronie (DIVow) cale porcje HTML uzywajac innerHTML. I problem polega na tym, ze IE i Opera znow smigaja, a FF ma problem z wykonaniem zapytania do bazy danych! Zapytanie to wysyla do bazy parametry przekazane do JS za pomoca odczytu wartosci pol <input>:

Kod
<input type="button" class="buton_menu" onClick='linkuj("drukujWyslijWiesc", poleTresci.value)' value="Wyslij Wiesc">

FF wyrzuca w konsoli bledow, ze "poleTresci.value" jest jeszcze nie zadeklarowane, a troche smutno bo kiedy podgladam odpowiedz serwera PHP to kod HTML na pewno zawiera caly formularz (zreszta pojawia sie on na stronie czyli kod jest wysylany w calosci i dziala) w tym jest zdefiniowane poleTresci.

EDIT

Poradzilem sobie sam - po prostu sa to rozne adresowania. W przypadku FF trzeba odniesc sie do "wyzszego elementu" - w tym przypadku do formularza, w ktorym sa te <inputy>. Czyli kod wyglada tak:

Kod
<input type="button" class="buton_menu" onClick='linkuj("drukujWyslijWiesc", [b]form[/b].poleTresci.value)' value="Wyslij Wiesc">

Przepraszam za klopot, temat zostawiam pewnie sie przyda jakiemus niezgule takiemu jak mi smile.gif
Chlebik