Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Ladowanie tylko iframe po kliknieciu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kkuubbaa88
witam

mam stronke na ktorej sa przyciski oraz iframe do ktorego laduje poszczegolne strony. adres przycisku wyglada mniej wiecej tak:
  1. <?php
  2. <a href="index.php?page=strona/costam" target="_top">[b]
  3. [/b]
  4. ?>

a na stronie glownej mam kod:
  1. <?php
  2. if($_GET['page'] == '') {
  3. echo '<iframe src="home.php?frame=tak" name="glownaramka" width="639" height="1098" frameborder="0" SCROLLING="no">Twoja przeglądarka nie akceptuje ramek!</iframe>';
  4.  } 
  5. else
  6. {
  7. echo '<iframe src="'.$_GET['page'].'.php?frame=tak" name="glownaramka" width="639" height="1098" frameborder="0" SCROLLING="no">Twoja przeglądarka nie akceptuje ramek!</iframe>';
  8. }
  9. ?>

problem mam taki, iz moja strona posiada dosc sporo grafiki, a tutaj za kazdym razem laduje sie od nowa. cokolwiek sie kliknie cala sie laduje. pytanie mam takie co zrobic, aby ladowala sie tylko zawartosc iframe ? a cala reszta nie byla naruszana ? przyspieszylo by to o wiele prace mojej strony.

z gory dzieki za pomoc.
kuba
colinQ
Hmmm... Nie zrozumiałeś mnie w poprzednim temacie...

żeby było łatwiej:

1. <?php
  2. <a href="index.php?page=strona/costam">
  3.  
  4. echo '<iframe src="';
  5. if($_GET['page'] == '') {
  6. echo $_GET['page'].'.php?frame=tak';
  7. }
  8. else
  9. {
  10. echo 'strona_podstawowa.php';
  11. }
  12.  
  13. echo '" name="glownaramka" width="639" height="1098" frameborder="0" SCROLLING="no">Twoja przeglądarka nie akceptuje ramek!</iframe>';
  14. ?>

To będzie dobrze działać winksmiley.jpg

Pamiętaj: Każdy kod dodawaj w znaczniki [php]
kkuubbaa88
wybacz, ale jak widzisz to nie moze dzialac. z pewnoscia odnosnik a href nie moze byc w php tylko poza nim. inaczej wywala blad. cos nie tak jest z tym kodem co podajesz. poza tym to nadal nie rozwiaze problemu. za kazdym razem cala strono sie laduje, a nie tylko ramka(iframe).

czy ktos moze mi z tym pomoc ? mecze sie, a nie moge dojsc... zapewne rozwiazanie jest jesst bardzo proste.

moze ktos mi w tym pomoc ?
colinQ
  1. <?php
  2. $page = $_GET['page'];
  3. if($_GET['page'] != "" ) {
  4. echo "<iframe src=".$page.".html name=ramka1 frameborder=0 allowtransparency=true background-color=transparent height=350 width=575></iframe>";
  5. } else 
  6. echo '<iframe src=start.html name=ramka1 frameborder=0 allowtransparency=true backgr
    ound-color=transparent height=350 width=575></iframe>'
    ;
  7. ?>

Ten kod mam użyty na stronie: pphujulka.pl zobacz sobie że tam sie nic nie przeładowuje a działa winksmiley.jpg
phpion
Może tak:
index.html:
  1. <ul>
  2. <li><a href="iframe.php?page=strona/costam" target="ramka">Cos tam</a></li>
  3. <li><a href="iframe.php?page=strona/cosinnego" target="ramka">Cos innego</a></li>
  4. </ul>
  5.  
  6. <iframe src="iframe.php?page=strona/costam" width="300" height="300" name="ramka"></iframe>

iframe.php:
  1. <?php
  2. $isFile = false;
  3.  
  4. if (isset($_GET['page'])) {
  5. $file = $_GET['page'].'.php';
  6.  
  7. if (file_exists($file)) {
  8. $isFile = true;
  9. }
  10. }
  11.  
  12. if ($isFile === true) {
  13. include($file);
  14. }
  15. else {
  16. die('Blad 404');
  17. }
  18. ?>

Cytat(colinQ @ 13.10.2007, 11:43:43 ) *
Ten kod mam użyty na stronie: pphujulka.pl zobacz sobie że tam sie nic nie przeładowuje a działa winksmiley.jpg

Przecież przeładowanie jest jak byk :| co ty chrzanisz :|
PS: PP H*j Ulka? biggrin.gif
colinQ
ale działa winksmiley.jpg

P.S: php h*ion . com
phpion
Cytat(colinQ @ 13.10.2007, 12:09:05 ) *
ale działa winksmiley.jpg

P.S: php h*ion . com

No ale działa zupełnie bez sensu - kompletnie nie ma potrzeby wczytywania tam iframe skoro i tak przeładowujesz stronę.
PS: nicka nieco przekręciłeś poza tym nie łapę żartu
kkuubbaa88
niestety, ale ten rowniez nie chce dzialac sad.gif ciagle laduje sie cala strona(menu stopki itd itp) a nie sama ramka. moze ktos cos poradzic ?

czy to naprawde jest takie trudne w php ? w html wystarczy nazwac iframe potem tylko target=ramka i po sprawie. jedyne co chcialem zrobic to aby tak samo dzialalo tylko w adresie dopisywaly sie jakies wyrazy okreslajace adres strony w php. i to naprawde jest nie do zrobienia ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.