Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html][mysql] Problem z kodowaniem znaków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Yaquza
Mam problem z kodowaniem znaków na Forum, w bazie danych mam kodowanie utf-8 i wszystkie polskie znaki są poprawnie wyświetlane, ale na stronie forum nie ma polskich znaków, we wszystkich plikach w katalogu forum zmieniłem kodowanie z iso na utf, ale nadal nie ma polskich znaków, jak wyświetlam żródło strony to wyświetla mi że mam nadal kodowanie iso. Gdzie mam zmienić kodowanie żeby mieć na całym forum utf-8? Forum jest napisane w skrypcie phpBB2
zakręcony
wypadało by napisac z jakiego skryptu korzystasz winksmiley.jpg
-AcdX-
Moje podejrzenia padają na MySql...Dokładniej na "System porównań dla połączenia MySQL"
Czyż nie jest strona postawiona na zagranicznym hostingu?
PS: Specjalistą na temat dziedziny MySql nie jestem tongue.gif (Miałem podobny problem)
Yaquza
Ustawiłem już kodowanie utf-8 dla postów i tematów i są poprawnie wyświetlane (w pliku overall_header.tpl należało zmienić kodowanie na utf-8), ale teraz z kolei wszystkiem inne słowa nie są wyświetlane poprawnie jak np. :Nie mo?esz pisa栮owych temat󷼢r ,
ma ktoś jakiś pomysł co amm zrobić żeby to i to było poprawnie wyświetlane
zakręcony
musisz przekonwertować teksty do utf-8 w plikach
starr
może spróbuj tak: http://www.aleproste.pl/index.php?test=1&art=20
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.