Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Tworzenie obrazka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Thymson
Witam, mam problem z kodem:
  1. <?php
  2.  
  3. header("Content-type: image/png");
  4.  
  5. $obrazek = imagecreate(300, 200);
  6.  
  7. $background_color = imagecolorallocate($obrazek, 0, 0, 0);
  8.  
  9. $text_color = imagecolorallocate($obrazek, 153, 153, 102);
  10.  
  11. $text = 'test';
  12.  
  13. $font = 'oldenglish.ttf';
  14.  
  15. imagettftext($obrazek, 10, 0, 10, 10, $text_color, $font, $text);
  16.  
  17. imagepng($obrazek);
  18.  
  19. ?>

Chciałbym, aby kod wyświetlał obrazek z napisem test, podaną czcionką. Niestety jedyne co się wyświetla to napis, informujący o tym, że nie można wyświetlić obrazka, ponieważ zawiera błędy. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
redelek
Cytat(Thymson @ 15.10.2007, 16:46:50 ) *
Chciałbym, aby kod wyświetlał obrazek z napisem test, podaną czcionką. Niestety jedyne co się wyświetla to napis, informujący o tym, że nie można wyświetlić obrazka, ponieważ zawiera błędy. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

A do serwera masz załadowany moduł GD lub GD2? On odpowiada za to
Thymson
Tak, mam.
nexis
Jak się mówi o błędzie to się go podaje. Może tobie on nic nie mówi, ale komuś z pewnością powie. Nie chce cię pouczać, ale to dla twojego własnego interesu, bo dopiero wtedy ktoś ci będzie w stanie pomóc. Według mnie błąd tkwi w tym, że źle się odwołujesz do czcionki lub plik czcionki jest niewłaściwy. Ale podaj błąd to pokombinujemy...
redelek
Cytat(Thymson @ 15.10.2007, 20:03:39 ) *
Tak, mam.

Głupie pytanko, bo u mnie wszystko śmiga. Czy czcionkę skopiowałeś do folderu z plikiem php?
Jak klikniesz prawym i pokaż źródło strony to będziesz miał jakiś błąd. U mnie jak brakowało czcionki to było tak

<br />
<b>Warning</b>: imagettftext() [<a href='function.imagettftext'>function.imagettftext</a>]: Invalid font filename in <b>E:\wamp\www\gd2\testowe\obrazek.php</b> on line <b>15</b><br />
�PNG

���
IHDR��,���Č���hN���PLTE�����fS÷Ď����IDATx�íÁ1��� őOmo �������ŕ7x�Z3ÚP����IENDŽB`�

Redelek
Piotrwusek
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=76377

Było
Thymson
Call to undefined function: imagettftext()...
tip
$font = 'oldenglish.ttf';

oczywiście oczywistość ale powinno być: $font = './oldenglish.ttf';
jeżeli leży obok ... u mnie śmiga
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.