Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] problem z linkami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gonzo44
Witam

Natrafiłem na następujący problem. Poniższy kod wyświetla w tabeli treść każdej komórki jako link, ale nie wiem jak przekazać informacje co zostało kliknięte do dalszej części kodu.
  1. <?php
  2. while ($line = mysql_fetch_array($r, MYSQL_ASSOC))
  3. {
  4. echo '<tr>';
  5. foreach($line as $nazwa)
  6. {
  7. echo '<td>';
  8. echo '<a onclick=href="dol2.php" target=dol2 >';
  9. echo $nazwa;
  10. echo '</a>';
  11. echo '</td>';
  12. }
  13. echo '</tr>';
  14. }
  15. ?>
tsharek
jak do dalszej części kodu? Coś chyba nie rozumiesz zasad działania języka PHP. Dopiero po przeładowaniu stronki będziesz widział odpowiednie zmienne w tablicy $_GET. Aha: i chyba powinieneś się także nauczyć podstaw HTMLa, bo napewno w taki sposób się linków nie tworzy
Gonzo44
To może ogólniej:
Potrzebuje wyświetlić dane w górnej ramce w formie tabeli. Po kliknięciu na dany wiersz, w dolnej ramce otwiera się formularz umożliwiający dopisanie danych do konkretnych pól. Nie wiem jak zrobić aby po kliknięciu na link była przekazywana informacja do dolnej ramki na który link kliknięto.

tsharek:
Dziękuje za słowa krytyki, ale nie napisałeś niczego co pomogłyby mi rozwiązać problem, skoro jesteś takim znawcą zasad działania PHP jak i HTML liczę na szybka odpowiedź z rozwiązaniem.
tsharek
Jeżeli masz już stronkę na ramkach i wszystko działa to poprostu masz źle skonstruowany link.
  1. <?php
  2. echo '<a href="dol2.php?nazwa='.$nazwa.'" target="dol2">';
  3. ?>

Teraz w plku dol2.php masz w zmiennej $_GET['nazwa'] nazwę linku jaki został kliknięty w górnej ramce. Generalnie to są podstawy o które chyba nawet głupio się pytać bo znajdziesz je w każdym kursie html/php dla początkujących
Gonzo44
Dzięki za merytoryczną odpowiedź.
W kursach na taką konstrukcje linku nie natrafiłem.
Jeszcze jedno pytanie, czy można to zrobić przy pomocy $_POST a nie $_GET?
starr
Może tak ?

echo '
<form action="dol2.php?nazwa='.$nazwa.'" method="post">
<input type="submit" value="'.$nazwa.'" >
</form>';

starr
-------------------------------------------
www.aleproste.pl
Gonzo44
starr tylko zależy mi aby użytkownik mógł kliknąć w dowolne miejsce wiersza co skutkowałoby otwarciem właściwego formularza na dole strony.

A jak by to wyglądało gdybym zrezygnował z ramek i zrobił wszystko w jednym pliku? Dałoby się to zrobić bez $_GET? albo $_POST?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.