Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [budowa] Schemat serwisu www
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
GreenGo
Witam.
Zawsze, jak tworzyłem jakieś mini stronki w php, to wszystkie pliki pakowałem do jednego folderu i pisałem to tak, aby po prostu działało nie patrząc na funkcjonalność.
Teraz, chciałbym się wziąść za jakiś większy projekt, który dowolnie i łatwo będę mógł sobie potem modyfikować. I tu pytanie do Was. Jak najlepiej podzielić sobie skrypty w folderach ? modules, themes, functions, scripts itp. Jak Wy najczęściej sobie to rozdzielacie ?
I jak najlepiej wyświetlać dane ? Odpowiednie pliki z modułów includować do szablonu w index.php czy w jakiś inny sposób ? Jak najlepiej sobie posegregować części kodu w folderach ?

Z góry dzięki za wskazówki smile.gif
Pozdrawiam.
phpion
Ściągnij sobie jakiś gotowy framework (np. Symfony lub Code Igniter) i zobacz jak oni to zorganizowali.
in5ane
@GreenGo: podpisze się pod tą prośbą tongue.gif
GreenGo
No tak, frameworki to jedno, ale czy nikt nie chciał by się podzielić swoim doświadczeniem ? winksmiley.jpg
drPayton
Człowieku, przecież to zależy od multum czynników. Jeśli piszesz pod MVC to naturalnym jest podział na moduły(kontrolery), modele, szablony. Jeśli tworzysz zwykłą wizytówkę, to wystarczy na grafikę, biblioteki i ew. js. Każdy projekt jest inny, to zależy od tego jakie w ogóle pliki w nim są. Jak dzielisz klasy, każda w osobnym pliku czy pakietami? itp itd
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.