Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html] metoda POST, GET
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
infern
Witam,

Jak rozpoznać po stronie skryptu, przy pomocy której akcji został wykonany skrypt POST czy GET?

Nie wiem jak usunąć temat, bo nie muszę w sumie wiedzieć która metoda jest przesłane bo mogę sprawdzic z NULL i już
wieprzucpp
jeśli POST, to w skrypcie strony musi się znaleźć: <form action=blabla.php method=post> a, jeśli GET to w adresie masz jakieś zmienne, np. www.blabla.pl/index.php?zmienna=2. Proste. Pozdro ;]
infern
Chyba mnie nie zrozumiałeś, nie chodzi o to jak ja mam to rozpoznać tylko skrypt, bo ja wiem czym to się różni, a np:
1. raz wywołuje <form action="search.php"> ....... i wiem, że to jest POST
2. a raz <a href="search.php?param=dasda">das</a> - wiem, że to GET

i teraz chcę by search.php rozpoznał która metoda do wykonywała
Liko
Coś mi się wydaje, że próbujesz zrobić coś na około. Możesz powiedzieć do czego jest Ci to potrzebne? Może jest inne rozwiązanie.
nevt
przecież to proste, widzę że przekazujesz jakiś parametr param, więc w skrypcie zrób tak,
  1. <?php
  2. if(isset($_REQUEST['param'])) // sprawdzamy czy w ogóle wywołano z jakimś parametrem
  3. if(isset($_GET['param']))
  4. {
  5. // wywołanie GET
  6. }
  7. else
  8. {
  9. // wywołanie POST
  10. }
  11. else
  12. // wywołanie bez parametrów
  13. ?>

powodzenia.
zzz
Cytat(infern @ 12.12.2007, 23:13:33 ) *
1. raz wywołuje <form action="search.php"> ....... i wiem, że to jest POST

Blad. Jesli nie podasz atrybutu action to formularz domyslnie jest wysylany metoda GET, a nie POST.
infern
Cytat(nevt @ 13.12.2007, 08:27:50 ) *
przecież to proste, widzę że przekazujesz jakiś parametr param, więc w skrypcie zrób tak,
  1. <?php
  2. if(isset($_REQUEST['param'])) // sprawdzamy czy w ogóle wywołano z jakimś parametrem
  3. if(isset($_GET['param']))
  4. {
  5. // wywołanie GET
  6. }
  7. else
  8. {
  9. // wywołanie POST
  10. }
  11. else
  12. // wywołanie bez parametrów
  13. ?>

powodzenia.

No właśnie tak postąpiłem, sprawdzam poprostu czy wogóle jest coś przekazane
1010
Cytat(infern @ 13.12.2007, 11:49:59 ) *
No właśnie tak postąpiłem, sprawdzam poprostu czy wogóle jest coś przekazane

to w takim razie w czym problem?
infern
Cytat(1010 @ 13.12.2007, 14:14:52 ) *
to w takim razie w czym problem?

Myslalem ze jest metoda do tego a nie ze sprawdzam sobie czy jest cos przeazane przez $_GET["param"] czy przez $_POST["nowy"]. Oto mi chodzilo
SirZooro
Typ żądania (GET/POST) można to odczytać z $_SERVER["REQUEST_METHOD"]. Jeżeli to nie zadziała, przejrzyj informacje wyświetlane przez phpinfo() - może tam znajdziesz coś innego.
infern
Cytat(SirZooro @ 14.12.2007, 17:35:40 ) *
Typ żądania (GET/POST) można to odczytać z $_SERVER["REQUEST_METHOD"]. Jeżeli to nie zadziała, przejrzyj informacje wyświetlane przez phpinfo() - może tam znajdziesz coś innego.

Dziękuje, no i oto mi chodziło:
  1. <?php
  2. if (strtolower($_SERVER['REQUEST_METHOD']) == 'post')
  3. echo "postttt";
  4. else
  5. echo "gettttttttt";
  6. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.