Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql]Polskie znaki...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mateusz90
Witam biggrin.gif Na początku chciałbym się przedstawic. Nazywam się Mateusz, jestem licealistą, interesuję się fotografią...
http://gurdziel.x12.pl/

A teraz do rzeczy...

Mam stronkę: http://www.4x4sianow.pl/index.php. Wszędzie ustawione jest kodowanie iso-8859-2.

w phpmyadmin (ustawienia) mam ustawione System porównań dla połączenia MySQL: utf_polish_ci oraz System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)

Dla baz danych
ustawiłem system porównywania napisów na latin2_general_ci.

problem w tym że dla danych pobieranych z bazy, w miejsce polskich znaków pojawiają się questionmark.gif; podobna sytuacja dla księgi gości. Kiedy przeglądam baze w phpmyadmin znaki dobrze się wyświetlają...
próbowałem różnych kombinacji w kodowaniu i nic.
dodam jeszcze że mam inną stronę działającą pod phpmyadmin 2.11.2 i wszystko jest dobrze w tych samych ustawieniach.
wersja tego phpmyadmin to 2.11.0
dodam jeszcze proszę o pomoc bo juz się pogubiłem w tym wszystkim blink.gif
em1X
zaraz po połączeniu z bazą danych uruchom takie zapytania:

1. <?php
  2. mysql_query('SET CHARACTER SET latin2');
  3. mysql_query('SET NAMES latin2');
  4. ?>

Mała uwaga na temat systemu porównywania - on nie wpływa na to w jakiej postaci dane wchodzą - wychodzą do bazy! Służą tylko przy porównywaniu / sortowaniu danych zawierających znaki specjalne, np. niemieckie umlauty czy nasze ąęćki.
mateusz90
W tym przypadku wywala mi błąd:

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'sianowpl'@'localhost' (using password: NO) in /home/sianowpl/public_html/news.php on line 20

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/sianowpl/public_html/news.php on line 20

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'sianowpl'@'localhost' (using password: NO) in /home/sianowpl/public_html/news.php on line 21

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/sianowpl/public_html/news.php
Cysiaczek
Przenoszę na Przedszkole.

Przeczytaj komunikat - jes wyraźnie napisane - nie podałeś hasła, albo podałeś złe.
mateusz90
ale wcześniej hasło było te samo i chodziło; dodałem tylko te dwa wiersze...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.