Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: certyfikaty SSL
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
tooled
mam takie pytanie odnosnie SSL certyfikatow
czy mozliwe jest umieszczenie w przegladarce klienta jakiegos certikatu lub klucza dzieki ktoremu mozna bedzie zidentyfikowac uzytkownika...bedzie mozna sprawdzic czy ma prawo sie polaczyc z serwerem - pozdrawiam smile.gif
kliszaq
z tego co sie orientuje, to z tymi certyfikatami jest tak, ze muisz go wykupic w CA, oraz musisz miec wygenerowany klucz publiczny i prywatny. Mozna oczywiscie certyfikaty generowac samemu(np.OpenSSL), ale nie są one tak wiarygodne jak te z CA. Bedzie to i owszem kosztowac w zaleznosci od przeznaczenia tego certyfikatu - najdrozsze sa certyfikaty, dzieki ktorym bedziesz mogl wykonywac transakcje za pomoca karty kredytowej. Oczywiscie w kazdym wypadku mozesz sobie je sam wygenerowac, ale nikt nie bedzie ufal ludziom, ktorzy nie maja odpowieniego certyfikatu autentycznosci (czytaj wydawanego przez np. CA).
Firmy, ktore sie zajmuja wydawaniem ceryfikatow podpisuja bardzo czesto umowy z przegladarkami intenetowymi np Opera, czy IE, i wlasnie te przegladarki stwierdzaja na podstawie jakiestam swojej bazy danych tych licencjonowdawcoe, czy dany certyfikat jest na tyle bezpieczny, aby uzytkownik mogl bezpiecznie przesylac dane i je odbierac.
Ogolnie rzecz biarac jest to mozliwe tylko po podpisaniu przez uzytkownika certyfikatu, w postaci klikniecia na okienko. ktore wyskakuje jak wchodzisz na polaczenie ze strona.
pat_
oczywiście, że możesz, nie znam dokładnie kwestii konfiguracji serwera bo to nie moja rola akurat, ale po zainstalowaniu certyfikatu lokalnie, w mojej konfiguracji apache (coś z ssl) widzę go w zmiennej $_SERVER['SSL_CLIENT_CERT']

pozdrawiam Patryk
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.