Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: HTML, a XSL
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
webdice
Witam, od pewnego czasu w swoich projektach korzystam z XSL, przy małych i średnich projektach technologia jest jak dla mnie super, ale ostatnio zastawiałem nad szybkością w porównania do HTML w większych projektach.

I tu moje pytanie, czy przy portalach takich jak np. Onet, Interia, nasza-klasa warto korzystać z tej technologii? Czy różnice czasu będą dużo większe w porównaniu do HTML?

P.S. Pisząc XSL mam na myśli wygenerowanie z bazy/pliku XML oraz przetransformowanie dokumentu.

Pozdrawiam, Piotrek.
jacekl
Kilka lat temu napisałem duży serwis oparty o XML/XSLT i po kilku latach przepisałem go na Smarty'ego.
Powody?

1. Składnia. Od cholery pisania. A jak się dużo pisze, to łątwiej o błąd.
2. Sztywność. Bezlitosne wymaganie poprawności składniowej (well-formedness) powoduje, że często trzeba kopiować kod w kilku miejscach, co znacznie utrudnia późniejsze modyfikacje.
3. Utrudnione debugowanie. Często w komunikatach o błędzie brakowało jakiegokolwiek punktu zaczepienia - żadnego numeru linii, fragmentu tekstu - nic.
4. Problemy z hostingiem (może teraz, z PHP5, jest już lepiej).
5. Mała popularność - znalezienie programisty PHP jest dostatecznie trudne, nawet jeżeli nie wymagasz znajomości tak ezoterycznych języków jak XSLT (choć jeżeli jesteś zleceniobiorcą, to może akurat być plusem ;-) ).

To wszystko byłoby wystarczającym powodem żeby nie używać tandemu XML/XSLT, nawet gdyby był szybszy od alternatyw.
A nie jest. Choć bardzo go lubię i nadal często stosuję, tyle że nie do stron www.

JL
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.