raczkuję w temacie stąd umieszczam zapytanie w przedszkolu.
Mam na windzie 2003 działającą bazę MySQL, jest to dla mnie czarna skrzyneczka, której wolałbym nie tykać (póki co), jednak zaistniała potrzeba poprawienia kilku wpisów w bazie, już kiedyś to robiłem ale miałem wówczas stworzone połączenie do bazy za pomocą MySQLCC, niestety komputer na którym było to stworzone "umarł" a ja na gwałt potrzebuję się podłączyć do tej bazki.
Żeby było śmieszniej baza też została przeniesiona na nowy serwer i działa z PHP'em, który jest na innej maszynie.
Problem jaki mam to podłączenie to tej bazy. Po zainstalowaniu MySQLCC wpisałem dowolną nazwę (to chyba jest tylko dla użytkownika), w polu "host name" wpisałem adres IP, nie znam niestety hasła i loginu do bazy, port zostawiłem domyślny.
Problem jaki mam (jaki mi się wydaje) to:
- jak sprawdzić czy serwer ma otwarty port 3306
- gdzie znaleźć dane do logowania się do bazy (podejrzewam, że są gdzieś jawnie podane w pliku konfiguracyjnym MySQL, a do tych mam dostęp)
proszę - pomóżcie

ps. ważne może być też to, że MySQL został zainstalowany na nowym serwerze w nowszej wersji niż poprzedni, a wszelkie bazy zostały żywcem nadpisane przez te ze starego serwera