Mam taka prosbe musze sie na sobote nauczyc na zaliczenie. Mam pare zadanek ale 2 z nich nie potrafie zrobic czy moglby mi ktos pomoc.
tresc
1
Dla fragmentu struktury danych o układzie student(indeks, nazwisko, grupa), przedmiot(nazwa_p, wykladowca), zaliczenia(indeks,nazwa_p, ocena) zaprojektuj (w trzeciej postaci normalnej) strukture danych (plik a1.dtd). Zbuduj przykladowa baze danych plik (a1.xml). Napisz formularz umozliwiajacy wyswietlenie informacji o ocenach otrzymanych przez wybranego studenta [inteks],
[nazwa_grupy, nazwa_p, wykladowca, ocena] (uklad tabelaryczny dane posortowane wedlug nazw predmiotow ). Formularz ma byc napisany przy wykorzystaniu php i xls.
2
Dla danych klient(nip, nazwa) towar(numer, nazwa, cena) zakupy(nip, numer, ilosc) zaprojektowac strukture kontrolna dtd(3 postrac normalna). Podac przykladowe dane (xml) Napisac arkusz (php+xsl) do wyswietlenia danych: po wybraniu klienta(lista rozwijana) w ukladzie tabelarycvznym otrzymujemy informacje o jego zakupach (numer nazwa ilosc wartosc) posortowana wedlug numeru towru.