Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS / CSS] height elementu w stylach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fabianek
Piszę, bo po prostu już nie ogarniam i nie mam pojęcia co, jak i dlaczego. Wydaje mi się to nielogiczne i głupie, ale po prostu nie działa. Na początek:

Mam 3 pliki: index.html
Kod
<html>
<head>
  <link rel="Stylesheet" href="style.css" type="text/css">
  <script type="text/javascript" language="JavaScript" src="js.js"></script>
  <title>[ Tytul dokumentu ]</title>
</head>
<body>

<h4 onclick="javascript:skrypt();" style="color: white; cursor: pointer;">klik!</h2>
<div id="user_1">info# <br><br></div><br>

</body>
</html>

js.js
Kod
function skrypt()
{
   document.getElementById('user_1').innerHTML = document.getElementById('user_1').style.height;  
}

style.css
Kod
body {
    background-color: rgb(26,26,26);
}

div {
    height: 520px;
    color: white;
    background-color: rgb(40,40,40);
    border: 1px dotted rgb(77,77,77);
}

Efekt powinien być taki, że po naciśnięciu na nagłowek "klik" w divie 'user_1' powinna się wyświetlać jego wysokość zadeklarowana w style.css czyli "520px" zamiast tekstu "#info". Problem w tym, że JS nie widzi tej wysokości i wygląda to tak, jakby była pusta, czyli po prostu nic się nie wyświetla. Problem występuje we wszystkich przeglądarkach (tj. IE, FF, Opera).

Gdy styl diva zapiszemy w html czyli
Kod
<div id="user_1" style="height: 520px;">

wysokość wyświetla się. Gdy jest tylko w pliku zewnetrznym, nie widać jej.

Moje pytanie brzmi: WTH?
bartg
Poprawcie mnie jeśli się myle, ale w js inaczej się nie da bo element style w obiekcie o id user_1 jest pusty/nieistnieje więc jak js ma to pobrać. Sorry ale inaczej się nie da.
nevt
odczytuj właściwości offsetHeight lub scrollHeight i po kłopocie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.