Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dodawanie rekordów
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
Riff
Albo ja jestem jakiś inny, albo algorytmy wyszukiwania tracą swoją funkcjonalność z dnia na dzień.

Już tak mam, że uczę się poprzez praktykę - nigdy nic mi nie dało siedzenie przy książkach, jak chciałem się nauczyć php to od razu zacząłem tworzyć systemy newsów z panelem administracyjnym winksmiley.jpg. A teraz zaczynam przygodę z AJAX'em (w moim stylu właśnie).

Chciałbym więc dodać do bazy danych nowy rekord wykorzystując AJAXa. Mam zwykły formularz:

Kod
<form action="submit.php" method="post"><table>
<tr><td>Article title: </td><td><input type="text" name="article_title" size="50" maxlength="100" /><td></tr>
<tr><td><input type="submit" name="submit_article" value="Submit" /></td></tr>
</table></form>

W pliku submit.php jest wszystko co ma dodać dane do bazy - sprawdzenie poprawności danych z POST, otwarcie połączenia, zapytanie, zamknięcie połączenia, voila. Chciałbym, aby po naciśnięciu 'Submit' nowy rekord został dodany w tle, a w miejscu formularza ma się pojawić miła dla oka informacja o dodaniu (bądź niedodaniu) rekordu. How to?

Po dwóch dniach wysiadłem - na forum znalazłem coś o advAjax, jednak na tej stronie niczego konkretnego się nie dowiedziałem. Znalazłem jakieś przykłady z jQuery i na przykładach się skończyło. Próbowałem nawet analizować i metodą prób i błędów modyfikować różne AjaxContact itp.

Nigdzie jednak nie znalazłem czarno na białym jak wykorzystać jakąkolwiek bibliotekę do tego typu "dynamicznego" dodania rekordu w tle. Byłbym więc wdzięczny, jeśli ktoś wyjaśniłby mi całą ideę stojącą za dodawaniem rekordu w tle wraz z przykładami czarno na kremowym.

Edit
No to może chociaż ktoś zna jakąś stronę, gdzie znajdę odpowiedź?
nospor
Cytat
No to może chociaż ktoś zna jakąś stronę, gdzie znajdę odpowiedź

Nie mam zbytnio czasu by ci wyjasniac jak sie to robi, podam ci wiec linka do mego projektu:
http://nospor.pl/actionsmanager.html

Robi defacto to co chcesz. Wysyla ajaxem jakąs akcje, w miedzyczasie wyswietla okno informacyjne i zwraca wynik akcji. Musisz tylko podpiać to pod forma (na submicie musisz dac onclick, ktore wywola inicjalizację okienka)
Riff
Patrzę i stwierdzam, że chyba dam radę to rozkminić - dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.