Już tak mam, że uczę się poprzez praktykę - nigdy nic mi nie dało siedzenie przy książkach, jak chciałem się nauczyć php to od razu zacząłem tworzyć systemy newsów z panelem administracyjnym

Chciałbym więc dodać do bazy danych nowy rekord wykorzystując AJAXa. Mam zwykły formularz:
Kod
<form action="submit.php" method="post"><table>
<tr><td>Article title: </td><td><input type="text" name="article_title" size="50" maxlength="100" /><td></tr>
<tr><td><input type="submit" name="submit_article" value="Submit" /></td></tr>
</table></form>
<tr><td>Article title: </td><td><input type="text" name="article_title" size="50" maxlength="100" /><td></tr>
<tr><td><input type="submit" name="submit_article" value="Submit" /></td></tr>
</table></form>
W pliku submit.php jest wszystko co ma dodać dane do bazy - sprawdzenie poprawności danych z POST, otwarcie połączenia, zapytanie, zamknięcie połączenia, voila. Chciałbym, aby po naciśnięciu 'Submit' nowy rekord został dodany w tle, a w miejscu formularza ma się pojawić miła dla oka informacja o dodaniu (bądź niedodaniu) rekordu. How to?
Po dwóch dniach wysiadłem - na forum znalazłem coś o advAjax, jednak na tej stronie niczego konkretnego się nie dowiedziałem. Znalazłem jakieś przykłady z jQuery i na przykładach się skończyło. Próbowałem nawet analizować i metodą prób i błędów modyfikować różne AjaxContact itp.
Nigdzie jednak nie znalazłem czarno na białym jak wykorzystać jakąkolwiek bibliotekę do tego typu "dynamicznego" dodania rekordu w tle. Byłbym więc wdzięczny, jeśli ktoś wyjaśniłby mi całą ideę stojącą za dodawaniem rekordu w tle wraz z przykładami czarno na kremowym.
Edit
No to może chociaż ktoś zna jakąś stronę, gdzie znajdę odpowiedź?