Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Prosta pętla, lecz z dekrementacją
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
poxrimex
Jak są inne wartości i jest inkrementacja to wszystko działa, w obecnym przypadku jak jest dekrementacja to nic nie wyświetla skrypt:

1. <?php
  2. $ile = 100;
  3.  while ($ile < 0)
  4.  {
  5. echo $ile;
  6. $ile--;
  7.  }
  8. ?>

a tu chciałbym, aby wyświetliło liczby od 100 do 1
phpion
$ile = 100;
Tak? Tak!
while ($ile < 0)
Czyli "dopóki $ile jest mniejsze od 0". Jest? Nie! Bo jest równe 100.
Gostek, weź se poczytaj tą swoją ksiąchę "Vademecum profesjonalisty". Mówisz, że ją polecasz. Fajnie. Ale z jakiej przyczyny? Bo ci się okładka podoba? Albo mam inną propozycję: zajmij się proszę kolekcjonowaniem kaktusów, a nie programowaniem...
webdice
  1. <?php
  2. for ($i = 100; $i >= 1; $i--)
  3. {
  4. //
  5. }
  6. ?>
poxrimex
webdice Twoja pętla też nie działa należycie
phpion
Cytat(poxrimex @ 8.02.2008, 00:41:03 ) *
webdice Twoja pętla też nie działa należycie

sciana.gif jeśli nie umiesz jej użyć to nigdy nie będzie działała prawidłowo sciana.gif
poxrimex
już byś dawno podał jak poprawnie należy zrobić ...
marcio
  1. <?php
  2. $ile = 100;
  3.  while ($ile >= 0)
  4.  {
  5. echo ($ile);
  6. $ile--;
  7.  }
  8. ?>

1. <?php
  2. for($i = 100; $i >= 1; $i--)
  3. echo($i);
  4. ?>
webdice
Najlepiej to napisz co robisz, zrobimy to za Ciebie. Jak jesteś takim leniem że nie chce Ci się odrobinę pomyśleć tylko czekasz aż ktoś Ci wyłoży wszystko na tacy to nie bierz się za programowanie, bo tak do niczego nie dojdziesz. A na przyszłość wbij sobie do głowy że to forum jest do pomagania a nie odwalania pracy za innych.
poxrimex
A ja nie chce, żeby ktoś odwalał robotę za mnię.

Ja w tym temacie chcę, aby ktoś mi powiedział co z tym skryptem nie tak.

@Marcio bez gadania napisał i coś mu się stało? Nie
dzięki Marcio
pjamorski
zastąp tą pętle tą:

Kod
for($ile=100;$ile=0;$ile--)
{
echo $ile;
}

ten Twój potwór trochę za długi jest myslę

pozdrawiam
PUPI
Cytat(pjamorski @ 8.02.2008, 07:07:49 ) *
zastąp tą pętle tą:

Kod
for($ile=100;$ile=0;$ile--)
{
echo $ile;
}

ten Twój potwór trochę za długi jest myslę

pozdrawiam

Twój krótki potwór nie wykona się ani razu. Proponuję testować kod przed umieszczeniem na forum.
mike
Cytat(poxrimex @ 8.02.2008, 06:39:24 ) *
@Marcio bez gadania napisał i coś mu się stało? Nie
Jemu nic się nie stało.
Ale tobie się stało. Ominąłeś szansę żeby czegoś się nauczyć. Dostałeś gotowy kod i jesteś zadowolony.
Gdybyś sam do tego doszedł pamiętałbyś już zawsze. A tak nawet mając 1000 postów nadal będziesz miał wiedzę na tym samym poziomie i będziesz pytał jak łączyć stringi.
Myślisz, że mało tu takich jak Ty było?

Cytat(poxrimex @ 8.02.2008, 06:39:24 ) *
Ja w tym temacie chcę, aby ktoś mi powiedział co z tym skryptem nie tak.
Jak CI tłumaczono co jest nie tak to narzekałeś. A jak ~Marcio dał Ci gotowca bez słowa wytłumaczenia to jesteś zadowolony. Pewnie wkleiłeś go bezmyślnie i nawet nie wiesz jak działa ale działa. Poza tym szukałeś wytłumaczenia a ja w odpowiedzi ~Marcio nie widzę tłumaczenia.

Pazerując na punkcik pomógł zrobił Ci krzywdę.
marcio
Nie patrzalem tylko na punkcik a pozatym skoro ma ksiazke to moze sprawdzic co petla robi ma kod jak juz zrozumiae sam jak dziala to juz 50% skryptu sam wykonwal nawet jak go nie napisal smile.gif przynajmniej ja tak to widze z mojego punktu widzenia
OGolnie skrypt jak dziala w petli while ustawiasz zmienna $ile na 100 przed pierwszym wykonaniem petli potem dajesz warunek w srodku petli $ile >= 0 czyli petli bedzie sie wykonywac az dojdzie do sto poczym sie zatrzyma czyli 100,99,98,97,96,95.......3,2,1,0 a za ta czynnosc odpowiada operator dekrementacji -- przy zmiennej $ile w {} jednak petla z for dojdzie tylko do 1 poniewaz poniewaz warunek jest rowny badz wiekszy od 1 a w while rozny badz wiekszy od 0

Ogolnie wszyscy mowia ze lepiej do pracy na liczbach uzywa sie petli for jest krotsza i slyszalem ze szybsza ale tego to juz nie wiem

P.S chyba tego echo($i/$ile) nie musze tlumaczyc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.