uzywam servera krasnal 2.7 http://www.pablo.wzieu.pl/krasnal/KRASNAL-Serv-2.7.exe,
mam pytania zwiazane z poleceniami mysql,
1. moglby mi ktos powiedziec jak przy pomocy mysql.exe polaczyc sie z baza danych?
2. moze ktos mi powiedziec co jest zle w nastepnujacym poleceniu?
SELECT * FROM a except SELECT * FROM b;
zauwazylem rowniez ze polecenia z skladnia union tez nie dzialaja, moze mi ktos pomoc?
to polecenie nie dziala mi na zadnej bazie, ale podam przyklad takiej, na ktorej sam sprawdzam:
-- phpMyAdmin SQL Dump -- version 2.6.0-pl2 -- -- Host: localhost -- Czas wygenerowania: 09 Lut 2008, 01:01 -- Wersja serwera: 3.23.58 -- Wersja PHP: 4.3.9 -- -- Baza danych: `baza` -- -- -------------------------------------------------------- -- -- Struktura tabeli dla `a` -- CREATE TABLE `a` ( `a` varchar(40) NOT NULL DEFAULT '' ) TYPE=MyISAM; -- -- Zrzut danych tabeli `a` -- INSERT INTO `a` VALUES ('wartosc1'); INSERT INTO `a` VALUES ('inna'); INSERT INTO `a` VALUES ('zgodna'); -- -------------------------------------------------------- -- -- Struktura tabeli dla `b` -- CREATE TABLE `b` ( `a` varchar(40) NOT NULL DEFAULT '' ) TYPE=MyISAM; -- -- Zrzut danych tabeli `b` -- INSERT INTO `b` VALUES ('zgodna'); INSERT INTO `b` VALUES ('wardwa');