Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szegółowe Zapytanie, WHERE
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
oomaster
Witam

mam problem pewien. Tutaj moje zapytanie:
  1. SELECT * FROM firma WHERE STATUS=1 AND nazwa LIKE '%$szukaj%' OR wlasciciel LIKE '%$szukaj%' OR www LIKE '%$szukaj%' OR dodatki LIKE '%$szukaj%' ORDER BY DATA DESC LIMIT $start, $na_stronie

Jak widzicie jest to wyszukiwarka. Problem leży w tym ,że wyszukiwarka zwraca też rekordy które mają status inny od 1 sad.gif Jak zrobić zapytanie aby zwracany rekord miał status=1 i skrypt szukał w polach wlasciciel, nazwa, www, dodatki questionmark.gif

Próbowałem zastosować nawiasy ale następuje wysyp błędów. sciana.gif
phpion
Cytat(oomaster @ 13.02.2008, 18:08:22 ) *
  1. SELECT * FROM firma WHERE STATUS=1 AND nazwa LIKE '%$szukaj%' OR wlasciciel LIKE '%$szukaj%' OR www LIKE '%$szukaj%' OR dodatki LIKE '%$szukaj%' ORDER BY DATA DESC LIMIT $start, $na_stronie

...Problem leży w tym ,że wyszukiwarka zwraca też rekordy które mają status inny od 1...

Dodaj nawiasy w takiej postaci:
  1. SELECT * FROM firma WHERE STATUS=1 AND (nazwa LIKE '%$szukaj%' OR wlasciciel LIKE '%$szukaj%' OR www LIKE '%$szukaj%' OR dodatki LIKE '%$szukaj%') ORDER BY DATA DESC LIMIT $start, $na_stronie
oomaster
dzięki działa smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.