Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js] blokowanie/odblokowanie drugiego pola
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Sadu2
Witam, mam oto takie coś

1. <input type="checkbox" name="typ" value="1" onclick="this.form['nazwaf'].disabled=!this.form['typ'].checked" />

Czyli, gdy zaznaczymy ten checkbox, to odblokuje mi się pole nazwaf, gdzie mogę coś wpisać. A mam jeszcze drugie pole (nip) i też chciałbym aby tak działało. I nie wiem jak mam to zmienić. Próbowałem coś takiego:

1. onclick="this.form['nazwaf'].disabled&&this.form['nip'].disabled=!this.form['typ'].checked"

Ale niestety nie dawało to żadnego efektu. A jeśli chodzi o JS to jestem zielony.
Jakies pomysły? Gdzie mogę znaleźć informacje o tym?

Pomocy smile.gif

Pozdrawiam

//EDIT:

1. onclick="this.form['nazwaf'].disabled=this.form['nip'].disabled=!this.form['typ'].checked"

To pomogło smile.gif

To może jednak wróce do tego tematu.
Zamieniłem checkbox na radio + dodałem jeszcze jeden.

1. <input type="radio" name="typ" value="2" checked="checked" /> Osoba prywatna
  2. <input type="radio" name="typ" value="1" onclick="this.form['nip'].disabled=this.form['nazwaf'].disabled=!this.form['typ'].checked" /> Firma

No i ukrywa mi te dwa pola (nip i nazwaf), ale jak klikne na Firma, to nic się nie dzieje. Jak mogę to zmienić?
kszychu
  1. onclick="this.form['nazwaf'].disabled=true; this.form['nip'].disabled=false;"

O to chodzi?
Sadu2
Tak kszychu. Dzięki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.