Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Include i zmienna/tablica
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość
Witam. Mam problem z include, a mianowicie chciałem zrobić tabelkę, która będzie sortowała dane wg. jednej kolumny.
Jesli robie include w tablicy, wyskakuja mi jakies bledy, jesli robie go jako zmienna to zmienna ta jest wyswietlana na samym poczatku, a w tablicy wartosc "1" (jako ze funkcja sie poprawnie wczytala) ...

Moj kod:
  1. <?php
  2. $zmienna = ''.include('plik.html')'';
  3. $tabela = Array(
  4. 0 => '<td>#</td>', '<td>1</td>',
  5. 1 => '<td>Nick</td>', '<td>Nick1</td>',
  6. 2 => '<td>'.$zmienna.'</td>',
  7. );
  8. echo $tabela[0];
  9. echo $tabela[1];
  10. echo $tabela[2];
  11. ?>

Pozatym mam jeszcze jeden problem (to jest przykladowy kod tej tabelki):
  1. <table border="0" cellpadding="5" cellspacing="0" />
  2. <?php
  3. $zmienna = ''.include('plik.html')'';
  4. $tabela = Array(
  5. 0 => '<td>#</td>', '<td>1</td>',
  6. 1 => '<td>Nick</td>', '<td>Nick1</td>',
  7. );
  8. echo $tabela[0];
  9. echo $tabela[1];
  10. ?>
  11. </table>

Powinno to wygladac tak:

#....Nick....
1.....Nick1....

No i niewiem jak zapisac w tablicy, aby tak wyszlo...

Mam nadzieje, ze wszystko dosyc jasno opisalem. Oczywiscie szukalem jak glupi i to naprawde dlugo, a jedyne co znalazlem to to, ze mozna include zastopic fopen, ale jak probowalem to zrobic to oczywiscie tez mi nic nie wyszlo, a pozatym wolalbym pozostac przy include.
nowotny
To...
  1. <?php
  3. ?>

... jest podwójnie źle...
Nie wiem co chciałeś uzyskać doklejając cudzysłowy do tego (i to jeszcze źle doklejając)... i po co chcesz przypisać wynik includa do zmiennej...? tak to nie działa... poczytaj sobie manuala o include" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual... Co ty właściwie chcesz zrobić i o co chodzi z tą tablicą...? co chcesz zainkludować z pliku 'plik.html'...?
Gość
Zaincludowac chce dane do tabelki, ktore nastepnie beda sortowane. Czytalem, ze aby posortowac tabelke, najlepiej aby byla ona napisana wlasnie w taki sposob, ale mam problem z tym include... W manualach nie pisza nic o include w zmiennej/tablicy, juz czytalem.
potreb
Nie rozumie twojego sposobu na sortowanie.

Sortowanie wg nazw:
  1. <?php
  2. $q = array("1"=>"Edward", "2"=>"Michał", "3"=>"Jurek", "4"=>"Karolina");
  3. sort($q);
  4. foreach ($q as $key => $val) {
  5. echo "$key = $val\n";
  6. }
  7. ?>

Poczytaj manuala, masz tam mnóstwo przykładów. Nie wiem też do czego ci ten include
Gość
Całość to tabelka. Tabelka ma być posortowana wg. jednej kolumny. Czytałem, że należy to zrobić właśnie w taki sposób. No, a include to dane, które mają być w jednej z kolumn.
potreb
To zależy co w tym include masz, pokaż kod z include przykładowy.
Gość
W include są wartości liczbowe, np. 41.224 itd i właśnie wg. tych danych będzie sortowana tabelka.
Inne przyklady include: 12.345, 16.215, 37.422, 28.013
potreb
No dobra, ale te dane jak masz zapisane, chodzi o zapis mi, sa one w htmlu pogrupowane, wyciagane z bazy z pliku? Pokaż jakiś przykład.

Bo od pliku includowanego zależy jak je wyciagniesz
Gość
Dane do pliku sa zapisywane z formularza, w pliku jest tylko ta liczba, nic wiecej.
potreb
Skoro masz w pliku zapisane dane np w takiej formie:

123
3442
232323
32

Musisz poprzez explode wyciagnac te dane, explode same w sobie jest tablica, wiec z sortowaniem nie powinienes mieć problemu
Gość
Każdy plik jest zapisywany oddzielnie, tzn. w jednym include jest tylko jedna liczba, np. 32.754
potreb
Jeżeli skrypt ci tworzy dla każdej innej liczby oddzielny plik to radziłbym na przeróbke.
Wszystkie dane zapisywać do jednego, o ile nie masz możliwości tego porawić to co innego, ale wg mnie to będzie ci służyło na przyszłość. Skoro masz ileś tam plików to musisz znależź wspólny mianownik aby można było zaincludować je, może zrobić tak, zlistować wszystkie pliki z katalogu i je wyswietlic przez while wszystkie na raz
.radex
A naprawiłeś problem z include?!

1. <?php
  3. ?>

powinno wyglądać tak:

1. <?php
  2. $zmienna = file_get_contents('plik.html');
  3. ?>
Gość
Chcę poprostu taką tabelkę, posortowaną malejąco wg. kolumny "3":

Kod
---------------------------------------------
|  1 |   2   |    3    |        4               |
---------------------------------------------
|cos| cos2 | include | include2           |
|cos| cos2 | include | np. 23.443       |
|cos| cos2 | include | 21.223             |
  2. asort ($tabela[2]);
  3. ?>

napewno znowu jest zle smile.gif
.radex
Co oznacza "jakieś błędy" ?
Gość
tę błędy to:
  1. <?php
  2. sort() expects parameter 1 to be array, string given in...
  3. ?>

pojawiaja sie zapewne przez to, ze niewiem jak ustawic te kolumny, tzn wyswietla mi z kazdej tablicy tylko pierwszy parametr, a reszty nie i nie umiem tego zrobic, ani br ani tr nie dziala...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.