Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Menu z ikonek po najechaniu na obrazek
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
erafaelmi
Witam!

Mając obrazeki wyświetlone z galerii w kolumnach po najechaniu kursorem myszki pojawią się nad obrazkiem ikonki (mini obrazki) czy też nazwa obrazka.

Czyli jest obrazek z galerii w komórce tabeli czy div'ie i po najechaniu pojawi się nad nim menu a po zabraniu kursora zniknie.

Przeglądałem przykłady z dymkami czy tipsami z wykorzystaniem javascript, css ale jakowoś nie mogę ustawić takiego menu z obrazkami. Znalazłem rozwiązanie z chowanym i odkrywanym divem: jeden z przykładów, które jest bardzo ciekawe tyle, że nie funkcjonują po najechaniu kursora tylko po kliknieciu w link lub nie mają efektu slideshow.

Przykład z div'em jest praktyczny bo nie trzeba przeładowywać bazy danych (lub wysyłać po id do drugiego pliku) co ułatwia pobieranie danych. Taki przykład jest tutaj - Ajax toltip z zastosowaniem efektu slideshow tyleże pobiera do wyświetlenia zewnętrzną stronę - jakby go zrobić żeby wyświetlał dane (tekst i ikonki) nie z pliku zewnętrznego tylko z diva i był zastosowany efekt slide.

Jeżeli macie takowe rozwiązanie w głowie czy pomysł to proszę o odpisanie.
Grzyw
Cytat(erafaelmi @ 20.02.2008, 20:06:30 ) *
jeden z przykładów, które jest bardzo ciekawe tyle, że nie funkcjonują po najechaniu kursora tylko po kliknieciu w link

Nie wiem, czy dobrze łapię, ale przecież wystarczy przypisach funkcję JS ze zdarzenia onclick na zdarzenie onmouseover
i efekt będzie identyczny, tyle, że wywołany przez inny event.
erafaelmi
Racja Grzyw, dzięki za zainteresowanie, patrząc w kod przykładów z JavaScript troszkę nie dopatrzyłem tych zdażeń w niektórych przypadkach bo skrypty różnie są napisane. Trzeba te skrypty troszkę zmodyfikować bo mają rożną strukturę po najechanu kursora, czy jego zwolnieniu, kliknięciu w tym jeszcze z zastosowaniem efektu przenikania oraz przy pojawianiu się menu z ikonkami, żeby pojawiał się loader aby użytkownik wiedział że uruchamia się menu. W sumie loader z małymi ikonkami długo się nie otwiera lub loadera wogóle nie widać ale z dużymi ikonami to różnie może być.
No i na koniec dochodzi jeszcze zmiana styli css, żeby div'y były w odpowiednim miejscu.

Napisałem tego posta ponieważ myślałem że ktoś natkną się na taki przykład menu z ikonkami i nie trzeba będzie sklepywać z kilku przykładów w jedenen.

Jak się dobrze przyjżeć przykładów do zrobienia takiego menu jest kilka, w zastosowaniach Ajax (JavaScript, CSS) i w sumie nie trzeba tak dużo modyfikować no, ale trzeba trochę posiedzieć przy komputerze.

"Rzucę" winksmiley.jpg kilka ciekawych zastosowań (mam nadzieje że strony z nimi tak szybko nie znikną bo wyglądają na solidne)

Kilka zastosowań z efektem zanikania, rozwijania czy ukrywania diva: link

Okienka pop-up, loadery i inne: link 2

Ajax Daddy link 3

Ajax Rain link 4
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.