Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] "zamazywanie" skryptu php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
northwest
Witam,
Czy znacie może jakiś prosty i szybki (bez instalacji dodatkowych modułów na serwerze) sposób na zamazanie zawartości skryptu php?? Nie musi to być maxymalnie zamazane - chodzi tylko o proste ukrycie kodu...

Z góry dzięki za odpowiedź,
pozdrawiam Northwest
Grzyw
Hmmm... Ale przed kim chcesz go zamazać? Z poziomu przeglądarki kod PHP nie zostanie nigdy wyświetlony. Z poziomu serwera tak czy siak masz dostęp do kodu źródłowego, więc zamazanie jako tako nic nie da.
Kod PHP jest zawsze ukryty przed userem, o ile jest zawarty między <?php i ?>.
northwest
chce pokazać swój program konkurentowi (wybrane moduły) i chodzi o to żeby nie dało się podejrzeć w edytorze textu kodu php...
to ma być zwykłe zamazanie, bo kod zostaje u mnie na komputerze i nie będzie możliwości zgrania go i próby go "złamania" winksmiley.jpg
l0ud
nie sprecyzowałeś dokładnie o co Ci chodzi. Czy chcesz usunąć skrypt php po wykonaniu i zamazać go na dysku tak, żeby nie udało się tego odzyskać specjalistycznymi programami? Zdalnie to nie jest możliwe... Oczywiście samo usunięcie skryptu jak najbardziej.
northwest
oki,sprecyzuje to:)

Mam na swoim komputerze stronę www. Zaszła potrzeba udostępnienia konkurentowi wglądu do tej strony (do wybranych modułów).
Chodzi o to żeby po otwarciu skryptów strony w edytorze textu (z mojego komputera) wybrane pliki były "zamazane" (żeby nie
było widać wzrokowo jakie są tam rozwiązania). smile.gif
nowotny
Dalej nie ma to sensu... :/
l0ud
Cytat(northwest @ 20.02.2008, 21:23:35 ) *
Chodzi o to żeby po otwarciu skryptów strony w edytorze textu (z mojego komputera) wybrane pliki były "zamazane" (żeby nie
było widać wzrokowo jakie są tam rozwiązania). smile.gif

Mówisz o plikach php? Nie rozumiem, w jakim celu te pliki miałyby być wogóle otwierane, skoro nie chcesz dać wglądu do ich zawartości?
northwest
oki, no to jeszcze raz;)

mam stronę www na localhoście i następujące pliki:
- a.php
- b.php
- c.php
- d.php

Jak wiadomo, na komputerze z localhostem mogę podejrzeć zawartość plików php (cały skrypt) smile.gif

I teraz zaszła potrzeba udostępnienia działającej strony (na localhoście) konkurentowi.
Muszę mu pokazać plik a.php i c.php - a resztę chciałbym zrobić nieczytelną z poziomu edytora
texty, ale działającą w przeglądarce winksmiley.jpg

mam nadzieje że teraz napisałem logiczniej smile.gif
Grzyw
Ja tam dalej nie rozumiem:)
Napisz skrypt, który wczyta zawartość tych dwóch plików do zmiennej i wywal treść jako <code>.
No a mailem nie możesz przesłać tych dwóch skryptów? smile.gif
Na serwerze widzie efekt, skoro może kod widzieć, to czemu nie?
l0ud
To jest serwer unixowy czy na windows? Możesz po prostu utworzyć dla niego oddzielnego użytkownika, i nadać uprawnienia odczytu tylko tych dwóch plików. smile.gif
northwest
jeszcze inaczej;)

Mam te pliki a,b,c,d - to razem tworzy stronę www.
Wszystko działa na serwerze Linuxowym i moim localhoście (notebooku).
Przychodzi koleś który siada do notebooka i musi przejrzeć moje skrypty (zobaczyć je fizycznie)
i napisać moduł do swojego systemu na podstawie moich plików.

Chodzi o to że chce z tych plików a,b,c,d zrobić coś takiego, ażeby w pliku c i d po otwarciu w notatniku
były widoczne "krzaczki", albo jeszcze coś innego - obojętnie co - wszystko tylko nie oryginalne skrypty winksmiley.jpg
l0ud
jedyny pomysł, który mi przychodzi do głowy, to odebrać użytkownikowi którego będzie ktoś używał prawa do odczytu niepożądanych plików. Innego wyjścia nie widzę...
Grzyw
Daj prawa odczytu do wszystkich plików Apachowi + do pliku a,c czy jakie tam chciałeś udostępnić, temu userowi.
northwest
nooo właśnie tak nie może być :/ bo na localhoscie jest windows... na serwerze internetowym jest Linux:)

znalazłem jakiegoś ZEND GUARD - ale to jest płatne...:/
mike
~l0ud, ~Grzyw jak nie wiecie o co chodzi to co drążycie?
~northwest Przyda Ci się obfuskator kodu. Zend ma coś takiego ale trochę kosztuje. Możesz sprawdzić jak takie rzeczy działają na przykład tutaj.

Nie musisz w sumie kupować Zend Encodera, są firmy, które mają licence i za kilka dolców zakodują Ci całą aplikację. Poszukaj na sieci.
northwest
noooo to jest chyba to o co mi chodzi smile.gif) a nie znasz jakiegoś programu który by to robiłquestionmark.gif

bo w sumie bez sensu płacić kasę za zakodowanie paru linijek :/
mike
Cytat(northwest @ 20.02.2008, 21:54:59 ) *
bo w sumie bez sensu płacić kasę za zakodowanie paru linijek :/
Jeżeli chcesz to zrobić raz i nie jest tego dużo to poszukaj firmy, która ma kupioną licencję.
Swego czasu było takich firm sporo, płacisz kilka dolarów i kodują Ci skrypt i odsyłają na maila. Ty nie musisz kupować Zend Guarda a oni obrabiają takich chętnych setki miesięcznie i wychodzi im na plus.
Jarod
@mike: trzeba pamiętać, że jeśli piszesz kod OOP i masz kilka plików to takie obfuskatory kodu się nie sprawdzają.

Nawet IONCube potrafi walnąć błędem.
northwest
a za free nie ma czegośquestionmark.gifwinksmiley.jpg
mike
Wątpię.
Każdy chciałby produkty najwyższej klasy a zapłacić za to nie chce :-/

A, że tak zapytam czemu chcesz ukryć kod przed konkurentem?
kszychu
Cytat(mike @ 20.02.2008, 22:13:18 ) *
A, że tak zapytam czemu chcesz ukryć kod przed konkurentem?

Wiesz mike, ja bym raczej zapytał, po co On mu go pokazuje. Dlaczego chce ukryć, jest jakby oczywiste smile.gif
mike
Cytat(kszychu @ 20.02.2008, 22:25:34 ) *
Wiesz mike, ja bym raczej zapytał, po co On mu go pokazuje. Dlaczego chce ukryć, jest jakby oczywiste smile.gif
Hehe, wiem że tak powinno brzmieć pytanie smile.gif
Nawiązałem do czegoś za free. Czemu kolesiowi nie da tego skryptu? Od razu pozna wartość pracy i doceni produkty, które są płatne smile.gif

~kszychu Ty to wiesz ale nie nie wszyscy wiedzą, że nie wszystko w życiu jest Linuxem za darmo tongue.gif
northwest
ale ja nie chce najwyższej klasy "zamazywacza" winksmiley.jpg
chce nawet najprostszego jakiego się tylko da;)

Chodzi o zabezpieczenia - ma dostać tylko dostęp do wybranych modułów całości:/

co o tym myślicie: http://www.raizlabs.com/software/phpobfuscator/ questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.