Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Shoutbox tylko dla zalogowanych
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
predator
Witam, znalazłem w sieci ciekawy skrypt shoutboxa, a mianowicie na stronie http://nospor.pl/. Mam pytanie, jak przerobić by wiadomosci mogli pisać tylko zalogowani, autor pisze ze da sie tak zrobic ale nie mam pojęcia jak.
Grzyw
Nospor jest Szefem Moderatorów na tym Forum. Był online ok. 40 minut temu. Sam autor pewnie odpowie Ci na to pytanie:)
poxrimex
Tzn da się to bardzo łatwo zrobić. A mianowicie jak ktoś się zaloguje to w 99% przypadkach jest sesja. A sprawdzenie czy ktoś jest zalogowany można zrobić w ten sposób:
  1. <?php
  2. if (isset ($_SESSION['zmiennasesji']))
  3. {
  4. //tutaj kod dla użytkowników zalogowanych czyli np okienko z możliwością napisania
     do shoutboxu
  5. }
  6. else
  7. {
  8. echo 'Musisz się zalogować aby móc tutaj pisać';
  9. }
  10. ?>

Pozdrawiam
nospor
@predator sciągnij wersje 1.0. Ona jest napisana tak ze tylko zalogowani mogą pisac. Nastepnie nanies poprawki do wersji ktora masz i juz bedziesz mial to co chcesz na najnowszej wersji smile.gif Akurat nie mam czasu by tlumaczyc "te proste" rzeczy poraz kolejny.

ps: przenosze
predator
nospor, nie dam rady tego polaczyc sad.gif

wolałbym by było tak ze jak ktos nie jest zalogowany to nie pokazuje nawet shoutboxa. Poxrimex, jak włączyc ten kod shoutboxa w to co piszesz? ja zrobiłem tak:

Kod
<?php
if (isset ($_SESSION['nick']))
{

<div id="sb_main">
    <div id="sb_online"><div id="sb_online_title">Użytkownicy on-line:</div><div id="sb_online_users"></div></div>
    <div id="sb_tools"><div id="sb_history" class="sb_history" title="Pobierz wcześniejsze" onclick="sb.getHistory();"></div><div id="sb_scroll_locking" class="sb_unlocked" title="Zablokuj scroll" onclick="ShoutBox.switchScroll();"></div></div>
    <div id="sb_body"></div>
    <form onsubmit="sb.sendMessage();return false;">
<?php
    if (empty($_SESSION['nick'])){
        echo '<input type="text" id="sb_nick" maxlength="64" value="nick" onfocus="if (this.value==\'nick\')this.value=\'\';"/>
        <input type="text" id="sb_message" class="short" maxlength="255" value="wiadomość" onfocus="if (this.value==\'wiadomość\')this.value=\'\';"/>';
    }
    else
        echo '<input type="text" id="sb_message" maxlength="255" />';
?>    
    <input type="submit" id="sb_submit" value="Wyślij" />
    </form>
</div>

<div id="sb_footer"><div id="sb_wait"></div><a href="http://nospor.pl/shoutbox.html">ShoutBox 1.1</a> &copy; Robert (nospor) Nodzewski</div>
<div id="sb_bbcode">
</div>

<div id="sb_bbcode" ><p><b>...</div>

<script language="javascript">
        var sb = new ShoutBox('sb');
        sb.getMessages();
    </script>

}
else
{
echo 'Musisz się zalogować aby móc tutaj pisać';
}
?>

i nie działa, pojawia sie Parse error: syntax error, unexpected on line 123
nowotny
Podstawy...exclamation.gif! Mieszasz kod php z html... napraw to najpierw, potem możemy gadać...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.