Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]hashowanie haseł
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bolec
Witajcie za nim ktoś powie ,że to jest tylko podwójny hashowanie itd niech zapozna się z działaniem tej funkcji a nie patrzy na to ,że 2 razy jest użyta funkcja md5 i tam sha1.
co myślicie o takim hashowaniu haseł? (z funkcji się korzysta jak ze zwykłej crypt())
  1. <?
  2. function pass($password, $salt = null) {
  3. $key = crc32($password);
  4. if($key & 0x80000000){
  5. $key ^= 0xffffffff;
  6. $key += 1;
  7. $key = -$key;
  8. }
  9. $multiplication = (md5($password) * $key);
  10. $bin = decbin($key);
  11. $password = sha1($password.$key.md5($multiplication ^ $bin));
  12. return crypt($password, $salt);
  13. }
  14. ?>
nospor
no dobra, to wyjasnij mi prosze jaka jest roznica miedzy twoim kodem a tym:
  1. <?php
  2. echo md5('haslo'.'a tu jakis tajny ciag');
  3. ?>

Jak sie ma Twoj kod to trudnosci zlamania w porównaniu z tym wyzej?
bolec
hmm tym ,że tajny ciąg dla każdego hasła jest inny, nie jest stały oraz końcowy hash jest za każdym razem inny.
nospor
ale jaki to ma wply na trudnosc zlamania? Ja nie widze zadnego. Wyjasnij mi to prosze albo zamykam bo juz nie raz byla mowa o hashowaniu hasel.
bolec
w tym ,że przykładowo hmm
jak mamy cały portal i tajny ciąg możemy sobie zmienić w panelu admina czyli ciąg jest trzymany w zmiennej, a przy portalach np przy cmsie nie wypada zeby wszystkie maly taki sam tajny ciag, i dajmy na to ze jest luka w portalu to da sie wykrasc ten tajny ciag i juz jest latwiej tongue.gif a np przy moim tajny ciag jest za kazdym razem inny oraz hash jest inny, no to chyba tyle
nospor
Cytat
jak mamy cały portal i tajny ciąg możemy sobie zmienić w panelu admina
tjaaa... zmien sobie tajny ciag po kilku miesiacach pracy portalu to uzytkownicy co sie zarejestrowali do tej pory juz sie nie zaloguja.

Cytat
i dajmy na to ze jest luka w portalu to da sie wykrasc ten tajny ciag
Jak wykradne tajny ciag to i wykradne twoj kod generacji hasha. Wychodzi na to samo.

A tajny ciag czy tez twoj kod jest mi potrzebny tylko i wylacznie do stworzenia rainbow tables (tworzenie takich tabel troche moze potrwac). Dla brute force zadne nie jest potrzebne.

zamykam. odsylam do tematu:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=44...t=0&start=0
bylo juz to omawiane

starczy tematow co tworzą kolejne klony dajace defakto taki sam efekt

ps:
Cytat
końcowy hash jest za każdym razem inny
ze niby dla hasla "test" za kazdym razem bede mial inny hash? winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.