Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql]Dziwne zachowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cielos
Witam, stworzyłem pewien skrypt i w najmniej spodziewanym się miejscu wyskakuje mi błąd. To, że wyskakuje to jeszcze nie problem, problemem jest to, dlaczego wyskakuje i okoliczności jego występowania winksmiley.jpg Zacznę od fragmentu kodu, w którym wyskakuje:
  1. <?php
  2. $new_owner=$row[2];
  3. $old_owner=$row[3];
  4. $zapytanie3=mysql_query("SELECT x, y, z FROM 2plemiona2 WHERE id2='".$new_owner."'") or die ('Błąd w zapytaniu 4. Komunikat: '.mysql_error().'; Numer błędu: '.mysql_errno());
  5. $row3=mysql_fetch_row($zapytanie3) or die ('Błąd w zapytaniu 5. Komunikat: '.mysql_error().'; Numer błędu: '.mysql_errno());
  6. $y=$row3[1];
  7. if ($old_owner==0)
  8. {
  9. $stary="cos";
  10. }
  11. else
  12. {
  13. $zap4=mysql_query("SELECT x, y, z FROM 2plemiona2 WHERE id2='".$old_owner."'") or die ('Błąd w zapytaniu 6. Komunikat: '.mysql_error().'; Numer błędu: '.mysql_errno());
  14. $row4=mysql_fetch_row($zap4) or die ('Błąd w zapytaniu 7. Komunikat: '.mysql_error().'; Numer błędu: '.mysql_errno());
  15. $y2=$row4[1];
  16. }
  17. ?>

Sprawa wygląda tak, uruchamiam ten skrypt i wyskakuje taki oto błąd:
"Błąd w zapytaniu 7. Komunikat: ; Numer błędu: 0"
Jestem pewien, że $old_owner ma przypisaną wartość i ta wartość znajduje się w bazie danych. Najciekawsze jest to, że y pobiera się bez problemu, a gdy zamienie zmienne $new_owner i $old_owner miejscami, czyli $new_owner w drugim zapytaniu, a $old_owner w pierwszym zapytaniu, to błąd wyskakuje w pierwszym zapytaniu. Tak jakby baza była "uczulona" na $old_owner.
Macie jakąś koncepcję, bo mnie to zaczyna już poważnie irytować dry.gif
nospor
Ale zaden blad ci nie wyskakuje a juz tym bardziej nie w zapytaniu. Wyskakuje ci "blad" podczas pobierania danych a to tylko dlatego ze nie ma zadnych danych. wiec jednak $old_owner nie znajduje sie w bazie.

ps: przenosze

wyswietl sobie echo $old_owner i sprawdz czy masz tam napewno to co oczekujesz
cielos
Na pewno jest to, czego oczekuje, bo po wywołaniu tego pojawia się pewna liczba, która znajduje się w bazie,
nospor
jak moze ci sie pojawiac liczba dla $old_owner skoro dla $old_owner masz die('Blad .....') questionmark.gif Pomysl troche nad tym co piszesz...
cielos
Ten błąd wyskakuje przy funkcji mysql_fetch_row. Wiem, że jest to dziwne, dlatego nie mam pojęcia, co tu może być nie tak :/
nospor
Cytat
Ten błąd wyskakuje przy funkcji mysql_fetch_row.
No przeciez wiem... W pierwszym poscie ci napisalem to i zaznaczylem bys nie pisal ze przyz zapytaniu bo przy pobieraniu danych (mysql_fetch_row = pobieranie danych !)
Mowie przeciez ze skoro ci wystepuje tam "blad" to znaczy ze nie znalazl zadnego rekordu. Rozumiesz juz?

Sprawdz wiec te swoje $old_owner jak prosilem.
cielos
Sprawdziłem już nie raz i wszystkie numery $old_owner ładnie się wyświetlały (całośc jest w pętli, która jest wykonywana 200 razy)
nospor
  1. <?php
  2. echo "SELECT x, y, z FROM 2plemiona2 WHERE id2='".$old_owner."'";
  3. ?>

Zobacz co ci wyswietla, wsadz to do PMA i sprawdz laskawie czy ci zwroci rekord.
cielos
Jak wstawie to w formie zmiennej to mi nic nie wyskoczy, ale zrobiłem tak, że napisałem komendę echo dla $old_owner i pokazała się ta zmienna, a potem błąd. Liczbę która się pokazała wrzuciłem do PMA i oczywiście znalazło mi tą linię.
nospor
Cytat
Jak wstawie to w formie zmiennej to mi nic nie wyskoczy,
Ale ja ci nie kaze tego wstawiac w formie zmiennej, tylko bys wstawil dokladnie to co ci zwroci podane przeze mnie echo. A jesli to wlasnie miales na mysli w tym cytacie, znaczy ze $old_owner zawiera jakies niewidoczne znaki winksmiley.jpg
cielos
Jak może zawierać niewidoczne znaki, jeżeli jest to liczba tego samego typu co $new_owner, która się wyświetla bez żadnych problemów?
Wiem, że to tylko PHP i czasami są "anomalia", ale bez przesady smile.gif

Szkoda, że nikt nie potrafi mi pomóc. Myślałem, że skoro temat jest w przedszkolu, to problem jest prosty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.