Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [flash] preloader - jak wstawić ?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
hipekk
Witam

Mam zrobioną galerię we flashu. Jednak jest ona dość duża i chwile zajmuje nim się załaduje. Chciałbym dodać tzw. "preloader". Google podpowiedziało mi pare stron jak zrobić coś takiego ale nigdzie nie znalazłem jak wstawić taki preloader do gotowego projektu...

Pomóżcie... (tylko wytłumaczcie mi to jak chłopu na miedzy )

Z góry dziękuje.
hipekk
punkomuzykant
Mało szczegółów podałeś. Dynamiczna jest ta galeria ? w sensie zdjęcia są przypisane do jakiś movieclipów i pobierane z konkretnego folderu czy zwyczajnie otwierasz plik fla i tam wstawiasz na sztywno ? to ważne
Najłatwiejszym sposobem będzie coś takiego. Tworzysz nowy plik fla "preloader" i w nim wstawiasz link do galerii. Jednak nie zadziała to prawidłowo jeżeli zdjęcia są doczytywane z jakiegoś innego źródła
Kocurro
Tworzysz preloader i w nim ładujesz flasha.

Tj. masz swój preloader a w nim w kodzie tworzysz nowy obiekt movie czy jakoś tak, każesz go ładować, sprawdzasz postęp, aktualizujesz pasek postępu, po załadowaniu chowasz wszystko swoje i wyświetlasz załadowane movie.

Voila

pozdr.
hipekk
Ja mam taką galerie : galeria.fla
punkomuzykant
Twoja galeria nie chce mi się odpalić więc
http://punkomuzykant.lua.pl/forum_dp/preloader.fla
jak czegoś nie rozumiesz to pisz
ps. nie testowałem dokładnie bo serwer na cba mi padł ale powinno śmigać.
hipekk
Poprawiłem już linka (geleria była zapisana w złym formacie).

punkomuzykant muzykant nie moge otworzyć Twojego preloadera (próbuje to zrobić w Adobe Flash CS3 Professional) sad.gif.
punkomuzykant
standardowo sad.gif nie wiem jak rozwiązać tą niezgodność wersji - masz najnowszego flasha więc może są tam jakieś opcje związane z actionscriptem 2.0 bo właśnie w tym to napisałem spróbuj poprzestawiać trochę pod starszą wersję to może poleci.
btw. przesłałem plik jeszcze raz ale wątpię czy to coś da
hipekk
Nie moge otworzyć tego pliku (tak wogóle to ściąga mi się jako *.doc).
A z tym actionscriptem to ja nie wiem jak pokombinować bo szczerze mówiąć flash to dla mnie czarna magia :/
punkomuzykant
jak ja nienawidzę komputerów smile.gif nie wiem czemu masz doc skoro wysyłam fla przez ftp no ale nic spakowałem to i może teraz ;p
http://punkomuzykant.lua.pl/forum_dp/preloader.rar
hipekk
Plik sie otworzył ale nie wiem co z tym zrobić. Takie coś równiez sam stworzyłem (na podstawie kursu) i nie wiedziałem co dalej tongue.gif
punkomuzykant
Zwyczajnie w pliku html osadzasz nie galeria.swf tylko preloader.swf a w preloaderze w 13 linijce kodu pakujesz adres do galeria.swf. Preloader sprawdzi ile % galeria.swf zostało załadowane i jak będzie 100% to preloader.swf sam zamieni się na galeria.swf i wszystko. No wiadomo musisz trochę wygląd przerobić bo ja zrobiłem to na szybkiego
hipekk
Hmm. Pasek postępu ładnie śmiga, włącza się galeria ale... powieękkszona na mase :/... Nic nie widac...
punkomuzykant
a możesz jaśniej ? wysokość i szerokość preloader musisz ustawić taką samą jak w galerii zresztą poka to smile.gif
hipekk
Działa guitar.gif .

Dzięki wielkie koleko. Punkcik leci smile.gif ( i piwko jesli kiedyś Lublin odwiedzisz smile.gif )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.